Neměňte strategii hubnutí
Na zdravější životní styl je mnoho názorů. Jeden popisuji i v této knize. Pokud se pro určitý režim rozhodnete, držte se ho. Režim, který doporučuji, je zpočátku nepohodlný. Má však jednu vlastnost. Dá se dodržovat i roky. Po zhubnutí stačí postupně trocha navýšit množství jídla, změnit poměry živin a budete dlouhodobě štíhlí a vitální. Právě pro dlouhodobou udržitelnost vám tento režim doporučuji.
Nenechte si však do toho kibic od různých lidí. Kdo se v tom nevyzná, sotva vám správné pořadí. Vaši snahu budou lidé spíše odmítat. Budou vás nabádat, abyste polevili. Abyste si dopřáli výjimky. Pokud to nejsou specialisté na hubnutí, profesionální trenéři, nebo vaši lékaři, neberte jejich rady v úvahu.
Hlavně pozor na tlusté lidí! Ti mají vždy plné hrsti názorů a rad. Ochotně vám doporučí skvělé diety, které se i jim osvědčily. Akorát dodnes jsou jakousi náhodou tlustí…
Pokud se rozhodnete pro režim z této knihy, zkuste jej vydržet alespoň měsíc v kuse bez výjimky. Pokud se vám to podaří, budete mít o dírku menší opasek a budete se cítit lépe. Budete mít více síly a chuti do života. Pak se rozhodněte, zda vám takové výsledky vyhovují, nebo chcete dělat změny. No neměňte strategii životního stylu každou chvíli.
Tělo má rádo stabilitu. Pokud se rozhodnete pro určitý výživový styl, držte se ho alespoň několik týdnů.
Jak nakupovat potraviny
Při nakupování potravin narazíte na spoustu problémů. Větší část výrobků v obchodech s potravinami není vůbec vhodná k jídlu. Zapomeňte, že tam jsou ty velké pulty se sladkostmi , slanými dobrotami, hotová jídla, všechny uzeniny, bílé mouky, limonády, džusy… Upřednostněte nákup základních surovin. Raději maso, jako šunku. Raději mouku jako moučný výrobek. Čtěte obaly.
- Pokud nějaká potravina nemá označení, nekupujte ji.
- Pokud má potravina nevhodné složení, nekupte ji, nebo ji kupte jako drobný doplněk k jiné, vhodnější.
Nepohodlné je to hlavně při prvních nákupech. Chcete začít hubnout? Zabijete v obchodě několik hodin postáváním s lupou a s podezíravou ochrankou za zády. Pokud to neuděláte, nezhubnete. Ale časem si najdete zboží, který se vám osvědčil a začnete to kupovat jaksi automaticky. Dopřejte si čas na nácvik. I čtení těch drobných písmenek je jen dovednost. O pár dní "jen podíváte a už víte". Je to věc cviku.
Co nakoupit
Nejvýhodnější bude, když si předem připravíte seznam, co chcete sníst. Nakupte si na den až dva dopředu. Pokud víte, že chcete jíst chléb se šunkou a chléb si upečete sami, už víte, že bude třeba mouku, droždí, šunku…
- Tip: praktické je seznam plánovaných jídel předem spočítat i v energetických tabulkách. Pak víte, kolik čeho potřebujete. Pokud k snídani chcete sníst 40 gramů šunky, nekupujte 100 gramů. Co se zbytkem? Při hubnutí budete jíst menší množství jednotlivých potravin, ale pestřejší.
- Tip: Nešetřete! Kupujte dražší suroviny, obvykle jsou kvalitnější. Pokud zůstaneme u příkladu se šunkou, tak běžná nejlevnější "šunka" obsahuje možná 50% masa. Zbytek tvoří voda a směs, jejíž složení je asi lepší neznat. Je sice levná, ale pokud ji použijete, tak jí musíte naložit dvojnásobek, abyste dosáhli potřebné množství bílkovin. A navýší vám to zbytečně příjem toho nejmizernějšího tuku… Dražší šunky stačí polovina a to, co ušetříte na živočišném tuku můžete doplnit zdravějším olivovým olejem. Třeba si jím pokapejte rajčata.
Co jíst?
Zeleninu jezte před každým jídlem. Čím více, tím lépe. Čím pestřejší, tím lépe. Pokud sníte denně kilo zeleniny, je to výborný základ. A teď něco co vás potěší: syrová zelenina se neváží! Kolik sníte, tolik bude ve vás. Jezte ji dosyta. Je zdravá, prospívá trávení. Pokud před jídlem sníte zeleninu, i poměrně malá porce jídla vás pak doslova "nacpe". A to je cíl. Zelenina před jídlem je lepší než všechny léky "proti hladu".
Se sladkým ovocem opatrněji. Zejména banány mají vysoký glykemický index a to se už při hubnutí nehodí. Dejte si denně jeden kus ovoce, při méně sladkých druzích můžete odvážnější. Pokud již nehubnete, ovoce jezte často a co nejpestřejší.
Kdesi jsem slyšel dobrý tip: Jezte ovoce a zeleninu v barvách duhy. Každý den byste tedy měli sníst něco červené, oranžové, žluté, zelené a modré. Například rajčata, oranžovou papriku, citron, okurky a borůvky. Jindy třeba červenou papriku, pomeranč, žlutý meloun, avokádo a švestky. Dobré je, pokud to budete co nejvíce střídat. Neupadněte do stereotypu, že budete jíst například stále rajčata, protože je to pohodlné…
Když už víte, kolik bílkovin, sacharidů a tuku má mít jedna porce, připravte si taková jídla, které se budou co nejvíce blížit požadovaným číslům. Zpočátku se vám to bude počítat těžko. Hlava z toho puchne a člověk se cítí celkem bezradný. No po pár dnech to půjde snadno, věřte mi. Investujte svůj čas a zkuste si to.
Tipy do kuchyně
V racionální kuchyni vaříte málo masa a málo příloh. Zato budete kupovat a jíst hodně syrové a dušené zeleniny. Plus ovoce. To vám změní poměry v ledničce. Je proto výhodné některá jídla uvařit předem a zamrazit. Později s nimi můžete počítat. Mně se osvědčilo mít v ledničce:
- Losos. Kupuji je chlazené v supermarketech, když mají dobrou cenu a zmrazí si je. Od výrobce zmrazené ryby se mi neosvědčily, mají mizernou chuť. Nevím proč.
- Vařené houby shitake. Mají příjemnou chuť, hodí se jako výplň. Energeticky je nemusíte započíst. Pokud dáte do malé porce kuskusu velkou hrst těchto hub, budete mít plný talíř, plné břicho a přitom hubnete. Tyto houby se dají koupit sušené, ale vaří se dlouho. Proto se vyplatí udělat mnoho najednou a zamrazit je. Myslím, že jsou chuťově i tvarově efektnější, než obligátní žampiony.
- Vařené sójové boby. Můžete je po uvaření ochutit, případně trochu opéct. Hodí se do salátů, do Číny, nebo jen tak hrst do úst.
- Vařená cizrna. Stejně jako v případě sóji.
- Vařené fazole. Velké boby. Stejně jako v případě sóji.
- Některou "polévkovou" směs zeleniny, nebo pokud se chcete plácnout přes kapsu tak raději mraženou zeleninu wok (Findus, Iglo). Hodí se, pokud si chcete rychle uvařit večeři a nemáte lepší nápad.
- Brynzu. Koupit v květnu, papat tehdy, když máte chuť na květnovou brynzu…
V lednici můžete mít po ruce několik vařených brambor ve slupce. Může z nich být rychlá příloha. Bramboru rozříznete, ohřejete, snězte.
Velmi chutná je pečená červená řepa. Upečte plný plech řepy. Červenou řepu před podáváním oloupejte, nakrájejte ji na talíř. Polijte čajovou lžičkou oleje, trocha soli. Kápněte kvalitní balzamikový ocet. Levný je kyselý. Drahý je hustý, méně kyselý a má výraznou lahodnou chuť. Nešetřete na sobě! Vaše nová strava vám musí chutnat, jinak při ní dlouho nevydržíte. Myslete na to, že jíte malá množství jídla. O to dražší suroviny si můžete dopřát.
Pozor na potraviny v hypermarketech!
V minulosti byly ve městech malé obchody, každý se na něco specializoval. Nejednou měli své dodavatele a alespoň ti poctivější prodávali kvalitu. Po příchodu obchodních řetězců se nám zjednodušil život – alespoň na první pohled. Nakoupíme pod jednou střechou a ušetříme tak čas. Dokonce by to mělo být mnohem levnější, protože je to ve velkém. Jaká je však skutečnost? Mnohem horší. Pokud nechcete denně létat po různých malých a dnes často neexistujících specializovaných obchůdcích, budete pod jednou střechou kupovat obvykle zboží nižší a nízké jakostní třídy.
Proč je problém s hypermarkety?
Protože jsou to obchodní řetězce, jejichž cílem je podnikání a tedy zisk. Nejsou to firmy, které by byly placeny na základě vašeho zdraví. V podnikání se firmy chovají na základě jednoduchého principu.
- Prodává se zboží málo? Pokud ne, prodej takového zboží se oslabí a později ukončí. Později pokud takové zboží náhodou hledáte, asi nenajdete.
- Prodává se zboží dobře? Pokud ano, takové zboží se zvýrazní reklamou. Více dodavatelů dodá podobné zboží.
- Je to logické chování prodejce. Co to však znamená v praxi? To, že v prodeji budou dominovat stejné výrobky, jaké nakupuje 80% obyvatelstva.
- Pokud víme, že dnes větší polovina lidí trpí nadváhou, tak asi začínáte tušit, že tito lidé jedí (kupují) něco nevhodné. Možná nevhodné množství a možná nevhodné druhy potravin.
- Víme, že rakovina, kardiovaskulární onemocnění, diabetes jsou onemocnění, která jsou přímo či nepřímo napojené na jídlo a životní styl. Znovu – ti lidé se nějak stravují dokud jsou zdraví a tento jejich profil spoluvytvářel dnešní nabídku obchodů.
Proto se stačí přesouvat předních regály hypermarketu abyste zjistili, že něco není v pořádku. Obrovské plochy nákupního prostoru jsou obsazeny cukrovinkami, čokoládami, sušenkami, lupínky, mastnými sýry, více než mizernými "masnými" produkty (čti výrobky z kůže, kostí a masového odpadu). Vysoké regály přeplněné alkoholem a cigaretami…
Nechci vyvolat pocit, že by byl problém občas si koupit i něco pro radost. Ale z množství, jaké se kupuje je jasné, že to, co má patřit mezi výjimky absolvované jednou či dvakrát do roka se dnes stává denní chléb. Právě zde někde začíná problém. Pokud si navyknete kupovat nevhodná jídla často, tvoříte si velmi nevhodný návyk.
- Výrazné chutě vás budou vábit a běžná chuť zeleniny a ovoce vás už neosloví. Příště proto upřednostníte výrobek nevhodný, chemicky zvýrazněn. Výhoda na straně výrobce, nevýhoda ve věci vašeho zdraví a svobody volby. Hodně pamlsků je navržených tak, aby vytvářely něco co připomíná závislost. Závislost od pití koly, od jedení sladkostí sice není velmi fyzická (netřesou se ruce, pokud nepřijde dávka) ale psychická.
- Opakováním jedení takových potravin se vytváří standard. Pokud předtím se lahůdky objevily na stolech jednou za dlouhý čas při svátcích a vzácných událostech, dnes jsou na stole denně. A pokud je něco běžné, neuvažuje se o tom. Pokud se o něčem neuvažuje, proniká to k vám trvale a ani si neuvědomíte, že váš návyk je nevhodný. Vždyť jazyk vám říká něco jiného.
A tak se problém hubnutí přesouvá na zcela novou úroveň. Nejen, že se musíte naučit, jaké potraviny jsou pro vás vhodné. Problémem je následně najít a vybrat si opravdu kvalitní suroviny. Na rozdíl od pestrobarevných obalů nevhodných potravin se v regálech často těžko hledá vhodná potravina.
- Ovoce a zelenina jsou v otřesné kvalitě. Nezralé, nahnilé.
- Chcete celozrnný chléb často neuspějete.
- Prakticky všechny pekárenské výrobky (chléb, pečivo) jsou přesolené.
- Jsou obchody, kde vůbec nekoupíte celozrnnou mouku, zato však tuny obyčejné.
- Pokud koupíte luštěniny, tak na výběr máte sotva tři – čtyři druhy.
- Pokud z desítek sýrů najdete jeden s obsahem tuku pod 20%, možná vám u pokladny dají medaili.
- Pomazánkových tuků najdete mnoho. Zkuste najít arašídové máslo.
V takové situaci odchází z obchodu znechucený i člověk, který ví co je vhodné nakoupit. Mnohem horší frustrace to je pro někoho kdo začíná hubnout. Pocit bezradnosti – co vlastně mám koupit – je oprávněn. A tak na úvod hubnutí musíte nasadit tvořivost nejvyššího stupně, abyste našli způsob, jak se stravovat.
Obaly potravin čteme s lupou
Před nákupem potravin nejen při hubnutí, je dobré, pokud budete velmi ostražitá. Výrobci nabízejí pestrý výběr mimořádně nekvalitních a někdy až zdravotně nevhodných potravin. Vím, někdy je cena a pěkný obal tím faktorem, který rozhodne. Ale pokud to se svým zdravím myslíte vážně, dejte si v obchodě silné brýle a lupu do kapsy.
Obchodní tahy – jak vás podrazí?
Pokud i vy už jste ve středním a vyšším věku, potvrdíte, co se děje. Jak plynou roky, vždy je ve společnosti nějaký převládající trend. Pokud jde o hubnutí, tak ten trend se dá dobře zachytit v článcích v ženských časopisech. Kromě různých diet se dávají různá doporučení.
- Před časem se doporučovalo omezit cukr. Výrobci na to rychle zareagovali a začali chrlit potraviny s velkými nápisy "bez cukru" nebo "bez přidaného cukru".
- Jindy byla vlna, která říkala, že hubnutí je třeba řešit tak, že se omezí tuk. A jak mávnutím kouzelného proutku se najednou objevily nejen nízkotučné výrobky, ale i výrobky s 0% tuku.
- Pak se ukázalo, že bez tuku to je dost nezdravé a tak na výrobcích najdete značku srdce a nápisy "obsahuje omega-3 mastné tuky".
- Pokud se ukázalo, že různé müsli směsi jsou výživově méně kvalitní, než prosté smíchání ovesných vloček a oříšků, rychle je doplnili o umělé vitamíny.
- Když přišla vlna která upozornila na příznivé účinky probiotik, odrazem je začali sypat do jogurtů. (Po pasterizaci usmrceny všechny, probiotika jsou živé organismy, tak se do jogurtu musí sypat podobné, jako jsou v tabletách.(Probio-fix, Nutrolin B, Lactoflor…)
Na těchto příkladech bychom mohli nabýt pocit, jaké úžasné to je. Že výrobci drží prst na tepu odborných informací a okamžitě nám nabízejí zdravější výrobky. Jak to ale často nakonec je?
Jen kupujte, blbečci
Nepříjemně často je skvělá informace na obalu zvýrazněna velkými písmeny. Hlavně si nevšímejte ty mikroskopické písmenka! Jinak zjistíte, že to co výrobce deklaruje jako plus pro vaše zdraví jen prodává výrobek, který je mínusem pro vaše zdraví.
- Například jogurt který upozorňuje jak skvěle ochrání vaše srdce díky nízkému obsahu tuku obsahuje nezanedbatelné množství cukru. Tím může podpořit spíše obezitu jako zdravé srdce…
- Mnoho výrobků se sladkou chutí sice opravdu neobsahuje rafinovaný cukr, ale jsou plné jiných sladidel skrytých pod různými názvy jako kukuřičný sirup, glukóza, fruktóza a podobně. Vy žijete v naději že jste si koupili "nízkokalorickou" potravinu a ono ne!
- Omezení tuku u mnoha výrobků znamená, že musí něco přidat, pokud tuk ubrali. Pak si koupíte zdánlivě zdravou (= nízkotučnou) potravinu ale to, čím nahradily tuk je na hubnutí možná ještě horší.
- Koupíte si výrobek "obohacený" o vitamíny s velkým seznamem kolik obsahuje vitamínů. Skvělé? Zkuste nahlédnout do profesionálních potravinových tabulek, kolik vitamínů mají obyčejné ovesné vločky. Možná strnete, že víc, než vaše předražené musli obohacené ve skutečnosti spíše o nevhodný tuk a cukr, jako o relevantní množtví vitamínů. Ale na obalu to jinak vypadá fakt dobře.
Zejména pocitově vzniká problém – pokud si myslíme, že jsme koupili "zdravější", nebo "na hubnutí vhodnější" výrobek, hned ztrácíme ostražitost a papáme. Problémová komponenta v potravině nemusí být vždy tou nejhorší složkou. Pokud si koupíte sušenky s nízkým obsahem cukru tak možná horší je to, že jsou vyrobeny z nejmizernějšího tuku.
Energetická hodnota – tak krásně nízká
Dalším oblíbeným trikem výrobců bývá výrazné označení energetické hodnoty. Na první pohled vám udeří do očí, že toto jídlo má jen skvělých pár desítek kJ? A tuk jen půl gramu? Šup s ním do nákupního vozíku. A hned celý karton! Toto můžeme jíst na kila.
Pak se doma na to podíváte lépe a někde dole najdete, jak se krčí Droboulinké nápis "doporučená dávka". Bum! Velkými písmenky se napíše jako "málo" energie má miniaturní porce. A někde vzadu na obalu najdete i povinný nápis, kolik energie má toto jídlo na 100 gramů. To je psáno tak malým písmem proto, že jinak by se vám zatmělo před očima a nikdy byste si ho nekoupili, pokud chcete zhubnout!
Při mnoha jídlech je uveden i obsah soli, už jsem viděl i jídla kde porce soli byla skoro 5 gramů. V jednom jídle. To je zhruba celodenní příjem soli. Věřte, že pokud si na to zvyknete, nebude vám už chutnat vůbec nic jiného, jen přesolené jídla. Zkuste se podívat na důsledky – vysoký tlak, kardiovaskulární problémy, při dlouhodobém přesolování vyšší riziko vzniku onkologických onemocnění… Pokud solíte a papáte léky na vysoký tlak + léky na odvodnění, je to jako kdybyste byli v potápějícím se člunu kdy jeden vodu vylévá a druhý nabírá.
Než si podíváte kolik energie jídlo má a z čeho se skládá, ujistěte se, zda mluvíme o 100 gramech. Pak si umíte udělat představu o tom, kolik jídla můžete sníst. Výjimku tvoří případ, pokud je na obalu uvedena AJ (tedy ne pouze) energetická hodnota na celé balení. Například 60 gramová tyčinka. Kolik má, pokud ji sníte celou? To je praktický údaj.
Ale neudělejte chybu, kdy budete porovnávat dvě tyčinky podle energetické hodnoty přičemž při jedné porovnáte číslo na porci (nebo určitou menší váhu) a při druhé číslo pro 100 gramů výrobku.
Seznam ingrediencí a pořadí
Nuž a také je dobré podívat se z čeho se potravina skládá. Tento seznam je uveden ze zákona v pořadí od nejvíce zastoupené suroviny až po nejméně zastoupenou. Pokud tedy na prvním místě uvidíte vodu (!) Na druhém cukr a na posledním místě jahody (0,1 gramu na 100 gramů výrobku), neměli byste naletět názvu "jahodový džus".
Dejte si tu práci a zobrazte složení výrobku. Nemusíte o tom nic vědět. Použijte selský rozum. Pokud kupujete šunku, tak by vás v seznamu neměla překvapit ingredience jako maso a sůl. Pokud je ale masa 60% tak víte odhadnout, že téměř polovina "masného" výrobku obsahuje něco jiného, než maso. Buď to bude nějaký nevábný odpad (rohy, kopyta, kůže, tuk, kosti) nebo chemii. Pokud tedy v seznamu ingrediencí nerozumíte co to je, asi to je něco chemické – tam jsou strašidelné slova docela běžné. Nemusí to být problém. Ale pokud je seznam dlouhých slov (nebo zkratek) v názvech ingrediencí příliš dlouhý, zpozorněte.
Člověk aby na nákup nosil slovník cizích slov a lupu.