Chléb a hubnutí

Přibírá se z chleba? To je totiž dost častá otázka lidí, co mají problém s váhou. Rychlá odpověď zní „ano i ne“. A teď se podívejme jak to je.

Dříve, než začneme, dohodněte se na tomto: chléb je něco jako příloha k jídlu. Je to převážně sacharidové jídlo. Pokud si ho dáte přiměřené množství, je to výborná potravina. Jak při hubnutí tak i pro zdravý životní styl.

Chléb se v různých formách používá již více než 10 tisíc let. Myslím si, že tak dlouhou dobu by nám mohl stačit k tomu, abychom se chleba nebáli. Kdyby totiž bylo jídlu moučných výrobků opravdu tak velmi špatné, lidé by si to za ten čas asi byly všimli.

Strach ze sacharidů a pšenice zvlášť

Momentálně jsme už pár let svědky mediální masáže namířené proti sacharidům a pšenici zvlášť. I tato vlna má svou historii.

V polovině minulého století se konal pokus zaútočit na obezitu a onemocnění srdce pomocí nízkotučné diety. Dost rychle se však ukázalo, že pokud se ze stravy škrtne tuk tak se sice hezky hubne, ale zdraví to vůbec neprospívá. Za pár let si to tedy lidé začali uvědomovat.

Momentálně jsme ve vlně, kdy se mnozí rozhodli ze stravy škrtnout sacharidy. Není to nic nového – nízkosacharidové diety jsou zde již také kolem sto let. Za ta léta se už nasbíralo dost zkušeností na to, abychom věděli říct, jak fungují:

  1. V první fázi vedou k rychlému úbytku na váze a / ale
  2. Zároveň zpomalují metabolismus a / takže
  3. Později ztrácejí svou účinnost a díky metabolismu se výrazně zvyšuje pravděpodobnost jojo efektu takže
  4. Je třeba být bez sacharidů dlouhodobě a to může časem poškozovat zdraví i některé funkce myšlení takže
  5. Dietary si do toho nedá nikým mluvit a stává se nepřístupný jakékoliv argumentaci.

Samozřejmě, toto je extrémní příklad. Jednoduše zbavit tělo sacharidů se dá, ale je to jen další drastický a ne zrovna přirozený škrt do výživy. V praxi se za pár let asi ukáže, jak to je. Momentálně je totiž silný trend paleovýživy a tisíce dobrovolníků na sobě testují takový experiment.

Tělo se dokáže přizpůsobit i extrémním podmínkám, takže výsledky se ukáží asi až později. Já bych v tomto doporučoval být konzervativním. Sacharidy bych ze stravy neškrtal.

Netloustne se z chleba ale z toho co je na něm

Dost často slýchám obavu, že z chleba se tloustne. To je, i není pravda.

  • Pokud sníte v jedné porci více než 120 gramů chleba, přijmete více energie, než při hubnutí potřebujete. Znamená to, že pokud sníte 2 větší krajíce chleba, jste v energetickém plusu. To ještě nemusí znamenat přibírání. Pokud pak jdete fyzicky pracovat, vše bude v pořádku. Pokud se ale v každém denním jídle nadžgáte v přebytku, asi začnete přibírat.
  • I kdybyste chleba snědli jen menší množství, otázka zní, co k němu? Natíráte si máslo? Ať rostlinné, nebo klasické, rychle se tím navýší množství celkové energie. No a aby nám chléb chutnal, tak to snese hodně másla. Tím ale hravě překročíte potřebné množství energie a jste ve stejné situaci – nezhubnete a můžete i přibrat. Stejně to platí, pokud chcete jíst chléb k něčemu, třeba ke guláši.
  • Třetí problém je chuť. Nadžgávať se suchým chlebem vás asi nebude bavit, hodně ho asi nesníte. Ale pořádně natřený chléb je lahůdka. O to snadněji si dáte více. Jen si zkuste dát guláš s 80 gramové kouskem chleba. Je to málo a víc už byste neměli pokud chcete zhubnout.

Znamená to, že chléb sám o sobě není pro hubnutí problémová potravina. Problémový je spíše způsob, jak ho jíme. Proto si během hubnutí začněte vytvářet nový návyk. Chléb je skvělá potravina a pokud ji dávkujete správně, budete hubnout a také si užijete její chuť.

Rozdíl mezi celozrnným a bílým chlebem

Hned jedním dechem chci dodat, že chléb musí být celozrnný. Klasické bílé chleby raději nejezte. Neříkám, že nikdy. Občas není na výběr. Ale vždy když se dá, postupujte podle následujícího schématu:

  1. První volbou ať je celozrnný chléb. Nebo celozrnné pečivo. Nedejte se oklamat podvody pekařů. Nehledáte vícezrnné, fitness, černé, cereální, tmavé, ani jiné celými zrny obalené výrobky.
  2. Pokud není celozrnný chléb po ruce, kupte si knäckebrot. To je sušený výrobek, je celozrnný a vyplatí se mít ho po ruce.
  3. Pokud musíte koupit chléb a nemají celozrnný, kupte žitný chléb. Má nižší glykemický index, jako pšeničný.

Jaký je rozdíl mezi bílým chlebem a celozrnným? V živinách.

Energeticky jsou ty chleby stejné. Celozrnný však navíc obsahuje mnoho živin, vitamínů, minerálů a vlákninu. Spolu s jídlem tak užijete i různé zdravé věci, které jsou prospěšné i při hubnutí. Například vláknina zpomalí vstřebávání a mírně tím sníží glykemický index.

Kde koupit celozrnný chléb a pečivo

V běžných obchodech se již dost často dá koupit i celozrnný chléb a pečivo. Například Slatinský chléb je poměrně rozšířený a chuťově je skvělý. V Lidlu zas najdete takové čtvercové pečiva které jsou také celozrnné.

Pokud není nic jiného po ruce, dá se sáhnout po výrobcích grahamové mouky. Raději to, jako bílý chléb, nebo pečivo.

Nejlepší pokud si celozrnný chléb upečete doma. Pekárny na chleba jsou dnes levné a příprava domácího chleba trvá jen chvíli.

Kolik tuku se maže na chleba pokud chcete zhubnout?

Jen velmi nerad bych démonizovat tuk na chlebu. Chléb s máslem je klasické jídlo a my během hubnutí můžeme jíst i takové jídla. Je tu však několik ale.

  • Raději rostlinný tuk jako klasické máslo. Vím, z konspiračních webů jistě víte, že rostlinné margaríny jsou prudký jed a pravé kravské máslo je zdraví prospěšné. Raději se na to nespoléhejte. Pokud už to musí být, použijte například Flora Light a podobné dražší „másla“. Obsahují méně tuku než kravské máslo a je to i lepší tuk pro zdraví.
  • Místo tuku můžete natřít arašídové máslo, ale to se těžko roztírá lakem. A když dáte hodně, máte z toho hned výkrm. Také není jisté, jaká je kvalita arašídového másla.
  • Vepřové či jiná mast při hubnutí nemá žádné místo. Je to živočišný tuk, který se v organismu docela snadno a rychle mění na tukové zásoby.
  • Raději tedy natírejte rostlinné pomazánky. Například Alfabio Mexická je chutná a obsahuje nejméně tuku. Nízkotučná je i cizrnová a má výbornou chuť. Francie je také fajn.

Pokud si tedy na snídani dáte chléb namazaný něčím ak tomu jablko, či kedlubny, budete při takovém jídle mít dost energie a zároveň i hubnout.

Jen s natíráním másla (ať už je jakékoli) buďte lakomí. Roste to velmi rychle.

P2090722

Jeden krajíc chleba

Bílkoviny 1 gram, sacharidy 14 gramů, tuk 0 gramů.

P2090731

Pokud ho lakomý natřete máslem, je to plus 3 až 4 gramy na jeden chléb.

  • Flora Light: plus 1,2 gramu tuku
  • Klasické máslo: plus 2,5 gramů tuku
  • Vepřové sádlo: plus 3 gramy tuku

P2090737

Pokud ho natřete mírné, je to plus 7 gramů na jeden chléb.

  • Flora Light: plus 2,8 gramů tuku
  • Klasické máslo: plus 5,7 gramů tuku
  • Vepřové sádlo: plus 7 gramů tuku

P2090755

No a kdybyste natřeli tuk tak, jak se u nás natírali asi vždy, na jednom krajíci chleba tak vznikne již pozorovatelná vrstvička tuku. Jednomu Krajči to přidá.

  • Flora Light: plus 4,8 gramů tuku
  • Klasické máslo: plus 9,8 gramů tuku
  • Vepřové sádlo: plus 12 gramů tuku

I proto se vyplatí natírat raději nízkotučným „umělým máslem“. Pokud totiž chcete rychle hubnout, je to tuk který rozhodne o vašem pokroku.

Chcete si na snídani dát 3 plátky celozrnného Slatinský chleba. To je kolem 100 gramů. Každý třete lakomý vrstvičkou tuku, takže použijete spolu 10 gramů tuku. Jaké jsou čísla?

  • 847 kJ samotný chléb
  • 998 kJ chléb s 10 gramy Flora Light (Flora 150 kJ)
  • 1160 kJ chléb s 10 gramy másla (máslo 313 kJ)
  • 1222 kJ chléb s 10 gramy vepřového sádla (mast 375 kJ)

Vidíte tedy, že i lakem natřená mast energetickou hodnotu navýší. A to je směšná vrstvička, kterou je problém natřít. Takové množství tuku téměř necítit v chuti. Jinými slovy – nevyplatí se to tam ani mazat.

Jak se peče domácí chléb

Neděle 8. 7. 2012: Návod na přípravu domácího celozrnného chleba.

Tento chléb obsahuje na 100 gramů 1043kJ a ty tvoří 8g bílkovin, 38g sacharidů a 9g tuku.

Jeho recept najdete nejen v mé knize o hubnutí, ale také v knize zábavné recepty na vaření as malými obměnami i na webu. Nyní můžete vidět, jak se ze suchých čísel velmi jednoduše a rychle dá vyrobit chutný chléb.

Podle mě to je dost jednoduché a výsledek je chuťově výborný. Navíc při hubnutí je třeba mnohem pedantnejšie hledat celozrnné výrobky. A ty se věru v obchodech najdou spíše zřídka. Tipuji, že proto, že jsou dražší a asi se i méně prodávají. Běžná část tučnejúcej populace raději koupí bílý chléb a to obchodní řetězce berou jako fakt. Jim jde o zisk, ne o výchovu.

Proto je nejlepší, pokud si chléb upečete vlastní. Alespoň víte, co v něm je.

Pridajte komentár: