Jídelníček na neděli
Příklad jídelníčku na hubnutí vhodný na jeden den. Ceny jsou počítány orientačně v roce 2015. Jídelníček je vypočítán na denní příjem 8300 kJ (2000 kcal) a doporučuji ho dodržovat. Vzrůstem menší a starší ženy mohou jíst o velmi málo menší porce, muži o málo větší. Tento jídelníček je převzat z knihy Jídelníček na hubnutí. Starší jídelníček, který byl donedávna na této stránce jsem smazal, starší komentáře ke článku se tedy vztahují na jiná jídla.
Příklad jídelníčku na jeden den
Myslete na to, že jídelníček byste si měli umět sestavit samostatně, jinak se vám nepodaří dlouhodobě udržet si hmotnost. Pokud používáte jídelníček, nenaučíte se principy, proč to vlastně funguje. A být odkázán na jídelníčky to není nic příjemné.
- Tekutá proteinová tyčinka, sušené švestky (TETYČKA)
Příprava: 5 minut
Porce: 22 korun -
Pomeranče s jogurtem
Příprava: 1 minuta
Porce: 31 korun -
SEGI segedínský guláš
Příprava: 1 minuta (ohřátí v mikrovlnce)
Porce: 27 korun -
CIKO cizrnová konzerva
Příprava: 4 minuty
Porce: 32 korun -
Salát SOBOL – sójové boby s olivami
Příprava: 10 minut
Porce: 54 korun
Snídaně
Tekutá proteinová tyčinka, sušené švestky. Možná to už máte v mrazáku, pak stačí večer přesunout do chladničky. Pokud si tuto kašovitou hmotu vyrábíte čerstvou, má pokaždé trochu jinou chuť.
V tříštivém mlýnku na kávu rozemelte asi 25 gramů lněných semen. Můžete tam dát i ovesné vločky. Pokud to pustíte najednou, je z toho jemný prášek.
Přidejte kulturistické bílkoviny, asi 10 gramů. Oslaďte stévií. Přidejte půl lžičky skořice. Rozmíchejte s vodou na hustou kaši a přidejte asi 40 gramů sušených švestek.
Toto jídlo je poměrně vysoce koncentrované, ale obsahuje hodně vlákniny. Jako předkrm si dejte jablko.
Svačina
Dnes to vezmeme rychle a jedno po druhém. Oloupejte si velký pomeranč, nebo dva. Snězte kelímek 3-procentního jogurtu a malou hrst (asi 20 gramů) ořechů. Hotovo.
Oběd
Z lednice vyjměte segedínský guláš ze včera.
Svačina
Konzervu cizrny otevřete a vodu vylijte. Cizrna má kolem 200 až 250 gramů.
Nasypte do misky. Pokapejte citronovou šťávou, namelte na to trochu pepře. Nalijte lžíci olivového oleje. Pokud máte po ruce zázvor, nastrouhejte ho trochu. Zamíchejte a celé snězte.
Jako předkrm můžete schroustat jednu mrkvičku.
(Pokud chcete ušetřit, uvařte si vlastní cizrnu a držte ji v mrazáku jakožto rezervu.)
Večeře
Salát: sójové boby s olivami. Včera jste namočili sójové boby. Dnes je uvařte, trvá to asi hodinu. Vyplatí se proto uvařit víc, a co nesníte, zamrazíte.
Ledový salát a několik rajčat proměňte na kousky. Na to nasypte uvařené sójové boby.
Aby měl salát chuť, udělejte si dresink. Olivový olej, do kterého dáte trochu balzamikového octa smíchejte s prolisovaným česnekem. Mražený, nebo čerstvý tymián v hojném množství. Pokud máte, i bazalka se hodí. Lehce přidejte i sójovou omáčku. Důkladně smíchejte, chuť musí být všude stejně výrazná.
K této večeři nemusíte podávat předkrm.