Je čaj Pu-erh opravdu lékem na obezitu?

Jen za poslední roky si pamatuji, že to byl ananas, pomeranče, grapefruity, mango, káva, meloun a pod. Nejnovější se na Wandě vzpomínají těstoviny (nevím proč, je článek jsem ještě nečetl, pouze nadpis). Problém vidím ve formě jakou se nám tyto informace předkládají. Lidé mají rádi jednoduché řešení i na složité problémy. Mohou být tři druhy přístupu k těmto informacím.

  • Nejčastější a horší je přístup typu: „Tak teď už můžu i to tučné maso, co mi doktoři zakazují. Však to zapijeme čajem a nejen že nepřiberu ale dokonce ještě zhubnu. „
  • Druhý přístup je rozumnější: „Pokud je na tom opravdu něco pravda, tak to zaradím do Mého jedálnička a uvidíme co to udělá s mými kily.“
  • Třetí přístup je jen mávnutí rukou: „Píší to v ženském časopise, bude to jen další hloupost, novinářská kachna.“ Cílem redaktora v časopise je, z informací, které má k dispozici vytřídit ty, které by mohly čtenáře zajímat. Ale často to dělá nezodpovědně, tím že něco zamlčí, něco zveličuje a jednoduchá odpověď je na světě.

Ale i tehdy, jsou-li informace podložené odborným výzkumem mohou být zavádějící. Jako příklad bych uvedl jeden nabídkový list jedné nejmenované firmy. Nabízeli pilulky na hubnutí. Po přečtení tohoto humoristického plátku (jsem ho bohužel zahodil), mi v paměti zůstala jedna věta: „Je prokázáno, že při užívání tohoto léku se odbourá až 10% tukové tkáně za rok.“ Zkusil jsem si vypočítat, že při 30 kilové nadváze jsou to až 3 kila ročně. Při ceně tabletek, která nebyla nízká, by vás každé shozené kilo vyšlo na nějakých 500 – 1000 Kč, při nadváze 10 kg cena ještě 3x větší.

Já vám nyní poradím jak shodit 3 kg za měsíc a nemusíte mi posílat ani 1000, ani 500 korun. Nejezte tučné maso, nahraďte ho libovým. Nejezte bílý chléb, ale nahraďte ho tmavým. Vynechejte slazené limonády, koly, džusy a jiné sladkosti. Vraťme se však k čaji.

Jaký je to čaj?

Je to černý čaj, který je fermentovaný osobitým šetrným způsobem. Tento způsob zajišťuje, že si zachová nějaké látky, které se normálně nacházejí pouze v zeleném čaji. Zraje několik let (5-50) za součinnosti některých ušlechtilých bakterií a plísní. (Proto i smrdí zatuchlinou.) V Číně se pije asi 2000 let a používá se v orientální medicíně, je-li v těle narušena rovnováha jing a jang. Nám Evropanům jing a jang mnoho neříká ale za takovou nerovnováhu se považuje např. i nadbytek špatných tělesných tuků. Není to ale to, co my Evropané za špatné tělesné tuky považujeme. V pojetí čínské medicíny jsou to hlavně špatné tuky přijaté potravou. A v tomto je opravdu účinný. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a dokáže pozitivně působit i na jiná onemocnění. Jeho vliv na hubnutí se však často přeceňuje. Při hubnutí platí pravidlo, že příjem energie nesmí být větší než její výdej. Toto pravidlo nikoho nepustí i kdyby se to snažil nevím čím oklamat.

Přesto se zjistilo, že u lidí s vysokou nadváhou, kteří tento čaj pili pravidelně, se snížila váha než srovnávací skupině asi o 2-3 kila za měsíc, aniž by změnily své stravovací zvyky. Ale nejasajte, platí to jen u opravdu vysoké obezitě. Čím se obezita snižuje, tím je i pokles na váze menší a při menší nadváze téměř zanedbatelný. Jistě uznáte, že rozdíl 2-3 kila při velké nadváze si nikdo nevšimne. Druhým faktem, proč to nemá při hubnutí význam je ten, že jakmile přejdete na zdravou životosprávu, tak to nějak neúčinkuje. Tento čaj je určen hlavně lidem, kteří nemají o správné výživě ani ponětí. Pokud je vaším cílem se nadále obžierať a pár kilo zhubnout tak se vám to s tímto čajem může podařit. Pokud je však vaším cílem stát se štíhlým a štíhlým i zůstat, tak to chce udělat něco víc, než jen po každém jídle výchlipky čaj.

Pít, či nepít?

Nejdříve si sepíšeme argumenty ZA:

  1. Metabolismus lidí se liší. Někteří z něj zhubnou, jiní zase ne. Možná budete patřit mezi šťastlivce a pár kilo na začátku hubnutí shodíte. Ale kdo dokáže, že to bylo čajem a ne životosprávou? Já osobně jsem rozdíl nezpozoroval, bez ohledu na to, jak často jsem ho pil nebo vůbec nepil, pokles váhy byl vždy 4 kg za měsíc. (Na mě neúčinkoval. Pil jsem ho dokonce i před hubnutím ale kvůli jeho výjimečné chuti, hubnutí se dostavilo až jsem změnil životosprávu.) Moje máma, která ho pila na zvýšený cholesterol, zase z něj pár kilo zhubla, aniž by se začala jinak stravovat. Zdravotní stav se jí tehdy velmi polepšil.
  2. Pokud se zdravotně necítíte nejlépe, můžete ho vyzkoušet. Rozhodně to přispěje i na vaši duševní pohodu, která je při hubnutí velmi důležitá. Působí nejen uklidňujícím ale dodá vám i vitalitu a optimismus.
  3. Je to výborný domácí lék na žaludek. Hlavně při tíhu, které vzniká z obžerství. Pokud hubnete, zřejmě nebude obžerství váš problém, ale účinkuje i při průjmu a to je dobré doma něco takového mít, protože jeden nikdy neví.

Argumenty proti:

  1. Je jen jeden. Zapéká z něj. Protože podobné účinky (kromě zácpy) má i zelený čaj nebo oolong, nevidím důvod proč být při hubnutí odkázán pouze na jeden druh čaje a nevyzkoušet celou paletu chutí, kterou tato rostlina – Čajovník čínský nabízí.

K tomuto článku mi přišla e-mailem následující doplňková informace:

Zdravim pan Vesely, s hubnutím problem nemam, spíš naopak (při mé výšce 178cm je vaha necelých 60kg trochu mělo), ale už přes 10 let se zabývám čajem (poslední dva roky provozu v Košicích čajovny AMANA). Díky tomu, že píšete na své stránce o čaji pu erh se mi podařilo zabloudit na Vas web o hubnutí. Cely clanek jsem si pečlivě přečetl a řadu bych Vas upozornil na par nejasnosti, které jsem ve Vasem clanku nasel a mozno sa Vam tyto informace budou hodit, když se tématem zabývá.

1. Caj puerh není černý. Jedna se o dodatecne fermentovaný caj. Rozděluje se na dodatecne fermentovaného caj zeleného typu (tzv. Sheng puerh) a tmavého typu (shu puerh). Oba caje se připravují z meziproduktu, ktery se nazyva MaoCha a to su surove zeleně listky většinou z velkolistá čajovníku z oblasti Yunnan, ktere jsou zahřáté na pánvi a částečně susene na slunci. Právě tím, že jsou jakoby nedosušené muze ve výsledném čaji probíhat dodatečný fermentace a zrání.

2. Píšete o tom, že se Pu Erh v Číně popíjí už přes 2000 let a že mě všelijaké léčivé účinky a že si zachovává nějaké látky, které jsou v zeleném čaji a přitom je zatuchlý, neboť se při jeho zpracování používají nejake ušlechtilé plísně a bakterie. Zde jde právě o záměnou Shu a Sheng Puerh (tedy zeleny a tmavý typ). – 2000 let se muze v cine pit jedině zeleny puerh (sheng). Jde totiž o původu receptury divokých kmenů v provincii Yunnan. Tento caj je i předmětem absolutní většiny vědeckých výzkumů, z nichž vyplývá i jeho vlastnosti, zdravotně účinky a podobně. Tmavy (tedy Shu) puerh je vyráběný v Číně jen od roku 1976. Cize pisete v podstatě o zeleném typu, ale pil jste tmavý. Je to nedorozumění, které je v našich končinách zcela bezne, protoze zeleny puerh se u nas prakticky neprodává (a to dokonce ani ve většině čajovně na Slovensku). Navíc i tmavý typ, pokud je kvalitni, neobsahuje téměř žádné zatuchlý ani zemité tuny (ty jsou výsadou extrémně laciných a nevydařeném tmavých Puerh).

3. Vas jediny argument proti pití puerh mě velmi překvapil. Nikdy jsem se nesetkal s tím, že by někoho z puerh (at uz zeleného nebo tmavého) zapekalo. Prave naopak. Puerh zlepsuje trávené (specialne trávení tuků, proto je považován za pomocníka při hubnutí), detoxikuje organismus a podporuje peristaltiku střev, takze prave s vylučováním by měl pomáhat. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že puerh spíš podporuje vylučování jako naopak.

Kdybych to měl shrnout, jsem rád, že jste o čaji puerh v souvislosti s hubnutím napsal clanok. Suhlasim s Vámi, že puerh muze byt dobrym pomocníkem při hubnutí (z praxe v čajovně mozem potvrdit reálné případy lidí, ktery pravidelně nakupují zakladni sorty Puerh a maji s nim realne vysledky) a celkem nejradši jsem, že jste zmínil i jine druhy čaje. Podle mého názoru jsou totiž ucinky vsech druhů čaje velmi podobně (speciálně v souvislosti s hubnutím) a dnešní puerhovy boom je vysledkem snahy ruznych spolecnosti rychle zbohatnout na nevědomosti lidí. Ty nejlevnejsi sorty Puerh totiž prodávají jako prostředky na hubnutí a opírají se při tom o vědecké výzkumy, které byly realizovány uplne s jinym druhem caje (nahoře zmiňovaná zamena Sheng a Shu puerh).

Dufam, ze Vam tyto informace v něčem pomuzou a pokud byste chtěl ochutnat doopravdový puerh, staci se zastavit v Košicích …

S pozdravem,

Jiri Karlik – čajoven AMANA

Pridajte komentár: