Vitamínové pilulky nejsou řešením!
Fungovalo by to, ale uměle doplněné vitamíny a minerály mají jeden háček – víme je vyjmenovat. A právě v tom je problém.
Jen letmý pohled na historii odhalí data. Věděli bychom říci, že třeba vitamín B6 byl izolován v roce 1938. Nebo vitamin B12 vědci izolovali v roce 1948. Ne, nejdu vás terorizovat dějepisu výsadeb z jiných knih. Na takových číslech jsou pro nás zajímavé 2 věci:
- Před objevem vitaminu vitamin jakoby „neexistoval“ ;. Vím, trochu to přeháním pro názornost. Vědci tušili, že existuje „něco“; což způsobuje problémy, pokud to v těle chybí. Ale nevěděli co to je a kde se to nachází.
- Co bude o 100 let? Dnes známe určitý počet látek, které jsou pro zdraví nutné. Ale neznáme je všechny.
Znamená to, že pokud byste denně jedli všechny současně známé vitamíny v umělé formě, nestačí to. V každé odborné knize o vitaminech se mezi řádky lze dočíst, že kromě známých a popsaných vitamínů se v ovoci, zelenině a jiných pokrmech nachází množství jiných látek, které zatím vůbec neznáme.
A neznáme ani jejich účinky. Proto je ideální, pokud do své stravy zakomponujete co nejvíce přirozených potravin, co nejméně zpracovaných a upravovaných. Tak do těla dostanete optimálnější spektrum živin, jako v případě, že byste jedli nezdravou stravu a pokoušeli se to kompenzovat vitaminovými bobulemi.
Pozor na ztráty
Optimální potravou se rozumí strava co nejméně upravená. Raději celé plody, jako džus. Raději syrové potraviny, jako vařené. Raději kratší jak dlouho vařené. A podobně.
Pozor na vatu
Vatou obrazně myslím prázdnou energii. Pokud si dáte kapsa bramborových lupínků, sloupnout do sebe takové množství energie, že by stačilo na půl dne, až den. Bohužel, pokud jde o příjem vitamínů, minerálů, bílkovin a sacharidů, takový pokrm už věru není tak dobrým zdrojem, jak se zdá chuťovým buňkám. Nedá za označit za vyvážený příjem. Většina energie pochází z nekvalitního, přepáleného tuku. Kdybyste se živili jen lupínky, brzy byste měli závažné obtíže z podvýživy.
Aby ve vašem těle byl dostatek potřebných živin, měli byste v pojídání upřednostnit jídla, o kterých je známo, že obsahují látky pro tělo prospěšné. A podle možnosti co nejpestřejší. Například celozrnný chléb, ovoce, zelenina, vejce, maso. Takové potraviny když sníte, spolu s energií se do těla dostávají i látky nezbytné pro budování zdraví.
Pokud tedy uznáváte tabletové vitamíny a minerály, myslete vždy na to, že existují potraviny, které jsou více, než to. Obsahují mnoho látek, které současná věda ještě nezná a neví ani označit.
Na závěr tip na jeden výborný multivitamínový preparát
Co byste řekli na přípravek, který by obsahoval takový pěkný soubor vitamínů, minerálů, aminokyselin a dalších látek?
VITAMÍNY | ||
RETINOL A1 | 15,5 | mg |
RETINOL ROVNOCENNÁ (VIT, A) | 15,5 | mg |
kalciferol D | 0,0 | mg |
tokoferol E | 3,7 | mg |
VITAMIN K | 0,1 | mg |
thiamin B1 | 0,8 | mg |
riboflavin B2 | 8,8 | mg |
niacin PP | 44,3 | mg |
KYS, LISTOVÁ Bc | 0,4 | mg |
KYS, PANTOTHENOVÁ | 21,6 | mg |
pyridoxin B6 | 2,1 | mg |
kobalamin B12 | 0,2 | mg |
Hydroxycobalamin | 0,2 | mg |
VITAMIN C | 0,1 | mg |
biotin | 0,3 | mg |
MINERÁLNÍ LÁTKY | ||
BÓR | 0,3 | mg |
fluorit | 0,3 | mg |
HOŘČÍK | 93,1 | mg |
FOSFOR | 1007,6 | mg |
SÍRA | 13,2 | mg |
DRASLÍK | 863,1 | mg |
VÁPNÍK | 39,2 | mg |
mangan | 0,8 | mg |
ŽELEZO | 25,1 | mg |
KOBALT | stopové | |
MĚĎ | 8,2 | mg |
ZINEK | 19,4 | mg |
MOLYBDEN | 0,3 | mg |
KADMIUM | stopové | |
JÓD | stopové | |
OLOVO | 0,1 | mg |
DALŠÍ LÁTKY | ||
cholin | 1,8 | g |
Glycin (GLYKOKOL) | 3,1 | g |
alanin | 3,2 | g |
valin | 3,5 | g |
leucin | 5,1 | g |
isoleucin | 2,5 | g |
serin | 2,2 | g |
threonin | 2,5 | g |
lysin | 4,5 | g |
KYS, asparagová | 4,8 | g |
KYS, glutamová | 6,9 | g |
ARGINÍN | 3,8 | g |
Cystin (TIO) | 0,8 | g |
Methionin (TIO) | 1,3 | g |
Fenylalanin (AROM) | 2,8 | g |
TYROSINE (AROM) | 2,0 | g |
tryptofan | 0,8 | g |
histidin | 2,3 | g |
prolin | 2,8 | g |
hydroxyprolin | 1,1 | g |
ESENCIÁLNÍ AK | 23,0 | g |
semiesenciální AK | 6,0 | g |
neesenciální AK | 27,0 | g |
KREATIN | 0,3 | g |
Purina CELKOVÉ | 1662,0 | mg |
adenin | 441,0 | mg |
guanin | 453,0 | mg |
xantiny | 171,0 | mg |
hypoxanthin | 342,0 | mg |
KYS, laurové 12: 0 | 0,0 | g |
KYS, myristové 14: 0 | 0,3 | g |
KYS, palmitová 16: 0 | 2,7 | g |
KYS, stearová 18: 0 | 2,0 | g |
KYS, Arachova 20: 0 | 0,0 | g |
KYS, PENTADEKÁNOVÁ 15: 0 | 0,1 | g |
KYS, MARGAROVÁ 17: 0 | 0,2 | g |
KYS, MYRISTOLEJOVÁ 14: 1 | 0,1 | g |
KYS, PALMITOLEJOVÁ 16: 1 | 0,7 | g |
KYS, OLEJOVÁ 18: 1n-9 | 3,5 | g |
KYS, HEPTADECÉNOVÁ 17: 1 | 0,1 | g |
KYS, linolové 18: 2n-6 | 0,6 | g |
KYS, linolenová 18: 3 | 0,1 | g |
KYS, arachidonová 20: 4n-6 | 0,1 | g |
nasycené MK | 5,3 | g |
NENASYCENÉ MK S 1 = | 4,4 | g |
NENASYCENÉ MK S VÍCE = | 0,8 | g |
Pokud se vám takové složení líbí, pak stačí, když sníte 300 gramů hovězí pečeně. Má přibližně takové složení. (Údaje zkráceně převzato z materiálu Potravinové tabulky, Maso jatečných zvířat, Výzkumný ústav potravinářský 2002.)
Pečeně – hoc ji mnozí zaznávajú, jsouce špinavý filtr – je dobrým zdrojem mnoha látek. A i takových, které dnes ještě nedokážeme izolovat. Věnujte pozornost tomu, co papáte.
Nemusíte jíst játra. Jen je dobré stále myslet na to, že přirozené potraviny obsahují i vitaminy, minerály a stopové prvky v nečekaně vysokém množství. Pokud nejíte fastfood, bílou mouku a jiné nevhodné jídla, běžná strava vás obvykle zásobí dostatkem potřebných živin. Pozor proto na reklamy výrobců.