Jídelníček na hubnutí

(Kniha autora tohoto webu. Pouze v Slovenčině.) V této knize dostáváte do rukou úplný návod, jak si vylepšíte svůj životní styl. Žádné teoretické omáčky. Konkrétní a přesné kroky co se vám vyplatí zrušit as čím začít. Nemusíte se tedy hodně učit o výživě, stačí splnit informace v knize. Kromě receptů na vaření zde najdete i řadu postupů, kterými se déle udržíte při „pevné vůli“. Proč jsem napsal další knihu o hubnutí?

10 let dostávám od různých lidí stejné otázky.

  • Co tedy mám vlastně jíst?
  • Jak má vypadat strava, vůbec nevím, co si mám koupit.
  • Je vhodné snídat půl papriky a jahodový jogurt?

Mnohým není jasné, jak sestavit jídla tak, aby seděly živiny. Navíc ono to není ani pohodlné. Nikomu se nechce počítat to z energetických tabulek. A tak cesta menšího odporu nakonec člověka svede sáhnout po další nesmyslné dietě.

Odborníci zpravidla žádné jídelníčky nepublikují!

Každý člověk má totiž jiné potřeby. I já jsem se dlouho vyhýbal zveřejnit nějaký návod, co by čtenáři měli jíst. Nakonec jsem si ale řekl, že to udělám. Sám se už dávno stravuji jinak, než před hubnutím. Má to výsledky.

V této knize tedy naleznete jídla, které jsou vypočítány tak, aby většina lidí pomalu hubla. Útlá, zda starší žena si může malinko ubrat, silný a výkonný muž si trochu přidá. Důležité je, že v jídelníčku se snažím ukázat vám, jak kombinuji ingredience. Už od 22. dne vás v knize začnu lákat k tomu, abyste si sami vybrali, na co máte chuť. Tím se za měsíc můžete reálně naučit o svých jídlech uvažovat. Už 31. den si tedy budete moci sami navrhnout tak, aby vám chutnalo a zároveň aby to bylo vhodné a dokonce i zdravé.

Moje jídla nejsou vypočteny pomocí profesionálních programů. Nezaručují, že mají dokonale vyvážený příjem živin, vitamínů, minerálů a vlákniny. To se totiž nedá zaručit. No tato jídla sám již více let denně Jím. Velmi podobně se stravuje řada lidí, které znám. Jsou zdraví, udržují si skvělou postavu a jsou spokojeni. Berte proto tento jídelníček jako pohled do kuchyně člověka, který se rozhodl vzdorovat jojo efektu. Možná vám to nebude chutnat tak, jak jídla starých matek. Ale se zkušenosti vím, že i na takové jídla se dá rychle zvyknout. Jsou docela fajn. Pokud si mám udržet nízkou váhu, i tak nemohu toho sníst příliš. Čím je jídlo chutnější, tím těžší se odolává nedat si Duplo.

Můj jídelníček se nebude líbit zkušeným kuchařem a zejména hospodyně. Jsou to totiž mimořádně jednoduchá jídla. Příprava 5 až 15 minut. Najdete tam i recept, který trvá asi 10 sekund. Často jen tři či čtyři ingredience a jídlo je na světě. Není to efektní. Ale šíleně to šetří čas.

Jako příklad si vezměte kvasnicovou pomazánku. Tu už radím k náročným jídlům, zabijete v kuchyni i 20 minut.

Jiným příkladem trochu náročnějšího jídla je pečená makrela na grilované zelenině. Vše se udělá najednou v jedné troubě, samo.

V restauraci by se TOTO podávat nedalo. Ale pokud máte doma minutky, tak jednou vás to vyruší za 20 minut a podruhé o dalších 20 minut, to už je jídlo hotové.

Sleduji tedy, abyste žili svůj život a znetvořováno vařečkou půl dne.

Navíc v jídelníčku vám navrhuji opakovat. Pokud si dnes uvaříte špagety, máte oběd i večeři. Možná i na zítra.

S takovým přístupem se v knihách od šéfkuchařů nesetkáte. Ti mohou každé jídlo postavit na efekt. Navrhnou vám přidat půl deci jeleního vývaru, hrst borůvek, čerstvé houby shitake a podobné ingredience.

Já jsem se rozhodl stát nohama na zemi. Je efektní doporučit mango. Jděte ho ale koupit! Kus stojí více, než celé běžné jídlo v mém jídelníčku i se zeleninou. Navíc většinou koupíte takříkajíc ruletové mango. Prostě hazard. Můžete přijmout sázku, zda to nezralé mango po třech týdnech dozraje, nebo přímo shnije. Takže v mém jídelníčku jsem takové pasti pro čtenáře nastražit nechtěl.

Jmenuje se to jídelníček, ale krmím čtenářů i psychologií!

Jasné, z psychologie se netloustne. Proto větší část knihy je text s praktickými zkušenostmi a různými triky, jak se zařídit. Recepty na 30 dnů jsou proti tomu celkem stručná záležitost.

Mám zkušenost, že pokud někomu dám rozpis jídel, obvykle ho i tak nedodržuje. Buď se rozpis někam ztratí, nebo se najdou jiné důvody. Proto jsem se rozhodl můj jídelníček dodávat hned is mantinely. Pokud totiž splníte všech 14 psychologických triků a doporučení, uspějete. Jsou to principy, které vám vytvoří podmínky k tomu, abyste z nastoupené cesty neodstupovali.

Změnit životní styl je těžké. Člověka to stále láká vrátit se do starých kolejí. Do pohodlí. Je proto výhodné znáte triky, které vás budou držet na nepohodlné cestě. Když jí projdete, vytvoříte si tak nové koleje. O to snadněji se vám po nové cestě začne jít.

O knize Jídelníček na hubnutí napsali

Tuto knihu jsem nejen četla, ale kreslila jsem do ní i ilustrace. S Mirem se znám 5 let a řídím se stejným životním stylem. Mám o 12 kilo méně a pás o 10 centimetrů menší a to už asi 4 roky.

I když jsem už štíhlá, musím dodržovat tento režim. Přiznávám, dopřeji si občas pár výjimek. No obvykle po pár dnech zjistím, že rifle jsou těsněji a tak se rychle vrátím k racionálnějšímu stravě.

Teď už často při jídle myslím na to, co je mi vzácnější. Smažený řízek, nebo to, že si obléknu velikost S? Předtím jsem o tom takto neuvažovala. Faktem je, že když jsem nosila velikost L, do kopce jsem šla velmi těžko. Jednoduše cítím se zdravější.

Ľubica Balentová, grafička www.lubicabalentova.sk

Tato kniha je upřímná a pravdivá. Je to pokračování úspěšného příběhu Mira Veselého – člověka, kterého si vážím, protože ačkoliv stále hodně studuje, pracuje trpělivě bez velkých řečí a nehledá žádné senzace. Hledá však cestu jako svou zkušenost předat i těm, kteří o to stojí. Upřímně držím jemu i vám palce!

Igor Bukovský, lékař a autor

Ambulance klinické výživy. www.akv.sk

Čtu ty recepty a pouze kroutím hlavou. Kromě toho, že jsou ty recepty inovativní, je to vtipné, lehké čtení a ty recepty jsou chutné a voňavé už na papíře. Tu chuť a vůni jim dodávají ty Mirovy postřehy, poznámky, je to odžité, odzkoušené, dělané s láskou. Ty recepty jsou chutné i opravdu, dnes jsem si dělala celozrnné špagety s prsy, dala jsem všechny koření a ingredience jako jsou v rozpisu, nemělo to chybu. Polovinu na večeři jsem si pro jistotu schovala, aby mi to někdo nesnědl :) Navíc ty recepty zohledňují i poměr živin a energetický příjem.

Anna, Liptovský Mikuláš

Tuto knihu si můžete koupit i telefonicky 0903 517 088. Nebo klasicky na internetu exkluzivní přes e-shop Dobré knihy.

Pridajte komentár: