Timothy Ferriss – Čtyřhodinové tělo

Dnes vás chci upozornit na knihu Timothy Ferriss – Čtyřhodinové tělo (Čtyřhodinové tělo). V této knize se část obsahu věnuje právě hubnutí a sportu. Může tedy být lákavým titulem pro ty, co se chtějí tuku zbavit.

Timothy Ferriss v knize Čtyřhodinové tělo přichází s nápadem, jak si „hacknout“ své tělo. Jak co nejefektivněji hubnout, co nejsnáze nabírat svalovinu a díky znalostem se ve zdraví dožít smrti později, než ostatní. Sám na sobě dělá mnoho pokusů a žije tím o čem píše. Bude zajímavé sledovat, jestli to i celé funguje.

Je dobré stále kdesi v pozadí myslet na to, že Ferris je autor, který chce prodat. Aby byl čtenářsky atraktivní, používá ověřené schématu:

  • Fascinující slib, že něco bude fungovat.
  • Zcela odlišnou cestu, než doporučují ostatní.
  • Vyvolání naděje že existuje snadná cesta.

Pro nás jsou z knihy zajímavé zejména pasáže o hubnutí a výživě. To, co píše o výživě se v podstatě dá rozdělit na dvě oblasti, nebo na dvě témata.

  1. Oblast lákání. Láká nás příslibem, že pokud víme jak, můžeme ve stravě dělat často i těžké výjimky a přesto můžeme být štíhlí. Právě tyto informace v čtyřhodinovém těle považuji za sporné. Nejsem si jistý, jestli tím správným cílem je hledat způsob, jak sníst beztrestně půl prasete. Každopádně, jsme lidé a takový návod může být zajímavý minimálně na to, jakým směrem uvažuje autor. Na stejných principech pak můžeme zvládat menší „prohřešky“.
  2. Oblast plánování. V tom, jaká doporučení dává pro výživu se knize nedá nic vážnější vytknout. Zajímavé je, jak s pomocí mnoha přístrojů testoval, například glykemický index potravin – sám na své krve. Ten je pro štíhlou linii jedním z důležitých momentů.

Bohužel hlavní princip stravy na kterém je vlastně vše postaveno je v českém vydání knihy chybně přeložen.

Slow-carb diet se nerovná nízkosacharidová dieta!

Vzhledem k tomu, že pojem nízkosacharidová dieta je u nás mimořádně známý, překladatel knihy se zřejmě nechal zlákat známějším slovem.

Originální text.

Překlad. Občas se stane, že překladatel knihy se nevyzná v tématu, kterou překládá a pak vznikne tak trochu hloupost.

Bohužel podobné chyby se tu a tam vloudí asi každému. Vzpomínám si, například, na pozoruhodný překlad knihy Eric Berne: Jak si lidé hrají, kde se slovo transakce podařilo přeložit jako přenos, co opravdu nebylo šťastným řešením. Ale vraťme se k Ferrise.

Timothy Ferriss doporučuje „pomale-sacharidovou dietu“, nebo by se to dalo přeložit i jako „komplexně-sacharidová dieta“. Velmi odtažitě, ale se stejným významem by mohlo jít io „nízko-glykemickou dietu“.

V čem je rozdíl? V množství!

Dieta s nízkým obsahem sacharidů (Low-Carb) je nevhodná. Na začátku sice vede k rychlé ztrátě hmotnosti, ale rychle se to zastaví a pak už se člověk dostává do pasti někam mezi jojo efekt, únavu, slabost a hlad. Nedostatek sacharidů ve stravě poškozuje cévy a později může vést k vážnějším zdravotním potížím.

Dieta v níž se jedí pomalé sacharidy (Slow-Carb) je naopak zdraví velmi prospěšná. Právě takovou stravu – ono to tak docela dieta není – Ferris doporučuje. Podobný výživový princip je totiž v současnosti považován za vhodnou stravu i mezi odborníky na výživu. Podobné rady vidíte i na tomto webu.

Pomalé sacharidy (komplexní sacharidy) jsou potraviny, které se v trávicím systému musí nejdříve zdlouhavě zpracovávat, dokud z nich tělo nakonec vytvoří glukózu. Proto se nazývají pomalé.

  • Pokud si dáte luštěniny, tak dlouho trvá, dokud se z nich začne dostávat do krve cukr. To znamená, že po malém množství bude tělo zásobováno energií poměrně dlouho. Snídaně založené na pomalých sacharidech vás nasytí a budou vám pomalu ale trvale dodávat energii i celé dopoledne.
  • Pokud si dáte rohlík s medem, snědli jste rychlé sacharidy. To znamená, že v trávicím systému se nemusí nic zpracovávat. Už pár desítek sekund po snědení prvních soust se v krvi objevuje energie. Glukóza z takových snídaně se „valí“ do krve tak rychle, že tělo musí brzdit. Inzulín musí snížit množství krevního cukru a to jsme si už probírali v článku o glykemickém indexu. Snídaně založené na rychlých sacharidech vás sice zasytí okamžitě, ale už za hodinu – dvě začnete pociťovat hlad, nervozitu …

Jak obcházet „normy“?

Mnoho potravin, které běžně jíme, má spíše vyšší glykemický index. Co s tím? Zde přicházejí na řadu znalosti. Obecně dáváme rady jako například, že kyselina může snížit glykemický index. Ferris v knize upozorňuje, že po mnoha měřeních mu právě tento tip nefungoval. Zajímavé vědět.

Pokud tedy chcete sníst potravinu obsahující rychlé sacharidy, jejich vstřebávání se dá zpomalit různými cestami. Ferris přichází s těmito doporučeními získanými pomocí vlastního měření:

  • Pokud je v potravě tuk, snižuje to skoky hladiny glukózy v krvi lépe, než přítomnost bílkoviny.
  • Skořice iv malých dávkách pomáhá regulovat hladinu glukózy.
  • Menší porce jídla a pomalé jedení jsou lepší.

Podobných závěrů je v knize několik. Doporučuji ji projít, protože mnohé informace jsou podány trochu jinak, než jak jsme běžně zvyklí.

Funguje pomale-sacharidová dieta v praxi?

Ano, na tomto principu postavena strava funguje a je dokonce velmi vhodná i pro ty, kteří nemají problém s obezitou. Výhodou je, že energie se do těla dostává postupně, pomalu a to znamená

  • žádný hlad
  • trvalý pocit energie
  • vyvážené emoce

Možná někoho překvapí, jak by emoce, zda pocity mohly souviset se stravou. Pokud někdo jí, nebo savý sladkosti, obvykle to znamená častou změnu výšky hladiny inzulínu. Už to může způsobit rozkmitání nálad. Dítě po sladkých snídani bude spokojené a čilé a později, když klesne hladina glukózy, může se dostavit podrážděnost, agresivita, vztek. Nejednou se to řeší rychlým doplněním další dávky cukru, takže na první pohled si mnozí souvislost nálady s cukrem nemusí ani uvědomit.

V režimu výživy, který se v současné obezitológii doporučuje jde o vysokoobjemové nízkoenergetickou stravu. To v překladu do češtiny znamená právě to, že stravy třeba mít hodně na objem, ale její energetická hodnota by měla být co nejnižší. To se dá dosáhnout tak, že si dáte čtvrtkilových kedluben jako hlavní „plnivo“, objemovou část jídla. Po něm se vám do žaludku už mnoho nevejde. To málo – třeba kus chleba se šunkou a avokádovou pomazánkou bude pro tělo akorát. Tím jste vyřešili všechno.

  • Vláknina dá v první řadě objem – tím se zrušil hlad.
  • Vláknina dá i značné rozředění jídla a tím se značně sníží glykemický index chleba. Trávení bude pomalejší, energie půjde do krve pomalu a dlouhodobě.
  • Tuk z pomazánky ještě více zpomalí glykémii.

Pokud víte o stravě uvažovat právě tímto způsobem, víte si vyskládat i takové porce jídla, které by vaši babicku nenapadly. Ale porovnejte si to:

  • Pokud nedělní oběd připravila babička, všichni po něm sice vypijí po dvě kávy, ale i tak usnou a někteří přiberou. Dost snadno se mohou později objevit hádky. Mnozí budou později chtít mlsat.
  • Pokud si na oběd dáte vhodné jídlo na „pomalý způsob“, i bez kávy zůstanete čilí až do večeře. Obvykle bude v rodině lepší nálada a mine se méně pamlsků.

Pojďme do závěru. V knize čtyřhodinové tělo je kromě této ještě pár dalších kapitol. Hodně textu se věnuje různým trikům, jak s minimálním časem dosáhnout viditelných výsledků, jako například cihličky na břiše (pokud již je člověk štíhlý, neboť nad nějakých 15% tělesného tuku je nevidět). Nebo jak si pomocí trhů s kettlebell (druh činky) vypracovat záda. Bohužel v této části knihy bych doporučoval věci konzultovat s lékařem a trenérem, protože díky špatně použitým radám se můžete opravdu dopracovat k trvalým výsledkům. Konkrétně k trvalé invaliditě. Zejména pokud už nemáte dvacet.

Pokud sledujete co se v oblasti zdravé výživy děje, tato kniha vám již určitě neunikla. Je na našem trhu od začátku roku 2012. Já jsem se jí úspěšně a dlouho vyhýbal právě proto, že podle obsahu vypadala, jako další z nesmyslných nízkosacharidových rad. Určitě se však vyplatí pokud si v ní obsažené informace přečtete. Jednak vám poskytnou zajímavý pohled a druhák motivaci. No a co dodat? Timothy Ferriss umí psát zábavně a jde po podstatě. Jeho kniha 4 hodinový pracovní týden je bestseller a doporučuji ho jako základní literaturu pro každého, kdo uvažuje o vlastním podnikání.

Závěr – tak zhubnete, nebo nezhubnete po přečtení?

Kniha je velká a těžká a tak po jejím přečtení budete mít silnější bicepsy. Žertuji. Takže vážně. Pokud dodržíte většinu doporučení z knihy, zcela určitě můžete počítat s výsledky. Možná ne vždy tak skvělými, jak slibuje. Určitě však doporučení pro stravování mohou fungovat a co jsem sledoval diskuse, tak i fungují. Je to trochu jiný koncept, než doporučuji já (já jsem za stabilitu a vytrvalost). Ferris doporučuje týden se řídit podle rad a jeden den v týdnu se „odtrhnout z řetězu“ a dělat si naprosto cokoli chcete. Z mých zkušeností a zkušeností několika známých, co mají výsledky však takové „Lehké“ dny mají dvě vážné slabiny:

  1. Tělo zvyklé na normální a zdravou stravu méně toleruje výživové nesmysly. Místo radosti z dortu je člověku těžko od žaludku.
  2. Po dni výjimek se velmi těžko brzdí a přeřazuje na normální rychlost. Někdo to ani nedokáže.

Takže tento princip je asi na delší diskusi. Někomu může sedět a fungovat. Nejjednodušší je zkusit si to.

Timothy Ferriss – Čtyřhodinové tělo (Čtyřhodinové tělo)

Pridajte komentár: