Automatický návrh jídelníčku

Možná vám přijde vhod tip, jak si vybírat jídlo. Strava totiž má být pestrá. Jak to zařídit? Stačí, když si předem připravíte pestrý výběr, a pak z něj budete postupně volit a vybírat. Samozřejmě, můžete vařit z jídelníčku na hubnutí. Ale lepší je, pokud jste soběstační. Člověk se často neumí rozhodnout, co sníst … nakonec si vybere jídla, které jsou po ruce, připravují se pohodlně, nebo mu chutnají. Ale v praxi se často opakují stále tytéž jídla. Můžete to proto začít sledovat za pomoci mechanického kalendáře.

  1. Jednoduše si uděláte seznam surovin nebo potravin, které plánujete sníst.
  2. Pak si z něj vždy vyberete. Náhodně nebo podle chuti.
  3. Pak už tuto potravinu nebo surovinu nepoužijete, dokud se “nevystřídají” všechny ostatní.

Takový postup vám přinese rychlejší a jasnější rozhodování co máte sníst.

Vyškrtávací kalendář na hubnutí

Udělejte si rozpis surovin, které máte rádi. Ale i těch, které třeba nemusíte milovat, ale víte, že jsou fajn. Například:

Co navařit? Výběrový list jídelníčku

Tento seznam si pověste na ledničku.

  1. Na co máte dnes chuť?
  2. To si uvařte a vyškrtněte ze seznamu.
  3. Zítra si vyberete něco jiného.

Když máte vyškrtnutá všechna jídla, začněte s novým seznamem. Takový vyškrtávací plánovací kalendář vás donutí volit co nejpestřejší jídla. Klidně si rozepište na celý měsíc i jídla, které vás ani běžně nenapadne udělat.

Samozřejmě platí selský rozum – pokud si uvaříte porci jídla, které se dá jíst i zítra, tak si uvaříte jídlo a to budete jíst, dokud se nesní. Sardinky asi sníte na jedno posezení. Zato pokud si budete vařit hustou fazolovou polévku, tak ta vám asi vydrží i 2 či 3 dny. Poté jezte to, co máte navařeno. Nevadí to a pestrosti stravy to neublíží.

Samozřejmě, pokud je napsáno “kefír”, neznamená to, že vaše jídlo je jen kefír. Tento kalendář je na inspiraci. Zamyslete se, co by vám přišlo k chuti, abyste k tomu mohli vypít hrnek kefíru? Možná brambory vařené ve slupce. Nebo pokud se řekne “brokolice”, i zde vás může napadnout nejen brokolicová krémová polívka, ale třeba brokolice s opečenou celozrnnou strouhankou a trochou olivového oleje.

Mechanický kalendář na hubnutí

Možná ještě účinnější volbou, kterou určitě znají zkušení manželé, je určit dny v týdnu, kdy se TO dělá. Tím TO si můžete dosadit, co chcete. Například zhruba 2 krát týdně by měly být na stole ryby. Nebo kyselé zelí. Nebo brokolice. Nic vám nebrání zcela náhodně si vybrat dny v týdnu a přiřadit k nim některá jídla. Jednoduše úterý a pátek je rybí den. Pondělí a čtvrtek je kysané zelí. Z příloh si také můžete mechanicky vybrat ty nejvhodnější a udělat si rozpis. Například:

Co navařit? Mechanický rozvrh a plán na vaření

Potom den za dnem půjdete podle toho seznamu. Pondělí si koupíte celozrnný chléb a ten je jako příloha. Na oběd si ho dáte ke krůtím prsům a večer k brokolicové krémové polívce.

Takový mechanický rozpis jídel na hubnutí sice vypadá pestře a skvěle, má však jednu nevýhodu. Předpokládá, že na oběd si vaříte jiné jídlo než na večeři.

To je velmi neekonomické, pokud vaříte pro sebe.
Dá se to zvládnout, pokud vaříte pro rodinu.
V praxi tedy je nejvýhodnější, pokud si takový mechanický kalendář na vaření naplánujete vždy sami a předem. Víte, co vám chutná, víte jaké suroviny jsou v obchodě.

Nedělejte z jídelníčku na hubnutí dogma!

Je fajn, pokud se můžete stravovat ideálně, ale někdy se to nedá. Vždy se při návrhu jídelníčku řiďte těmito pravidly:

  • Ekonomika. Je nesmyslem opékat jednu porci kuřecích prsou a vařit k nim jednu porci rýže.
  • Dostupnost. Bylo by hloupé shánět v širokém okolí například lososa jen proto, že podle rozpisu na hubnutí by dnes měl být. Řiďte se tím, co dokážete koupit s vynaložením přiměřené a co nejmenší námahy.
  • Cena. Nekupujte drahé mimosezónní suroviny, pokud právě teď jsou na pultech levnější sezónní potraviny. Pokud je právě teď brokolice nesmyslně drahá, udělejte si jiné jídlo.
  • Chuť. Nekupujte si suroviny, které nemáte rádi, nebo vám dokonce dělají špatně. Někomu se možná hnusí jíst tofu. Tak ho nejezte. Potřebujeme dosáhnout, aby vám jídlo chutnalo. Pak je větší šance, že při takovém jídelníčku také zůstanete.

Výjimky a jídla nevhodné při hubnutí

Je mnoho jídel, která jsou běžně na stolech v domácnosti. Přitom víme, že při hubnutí mohou nadělat potíže. Ujistěte se, že ve spíži, lednici, poličkách nemáte zbytečné a nevhodné potraviny.

  • Uzeniny, většina druhů masa v jakémkoliv stavu (párky, tlačenka, uzené maso, bůček, smažené řízky …)
  • Sladkosti jakéhokoliv druhu (koláčky, sušenky, keksy, bábovka, zmrzlina …)
  • Slanosti jakéhokoliv druhu (slané tyčinky, křupky, krekry, chipsy …)
  • Pamlsky zdánlivě zdravé, ale ve skutečnosti je to jen sladkost nebo slanost (bio krekry, zdravé sušenky, celozrnné koláčky, naturální křupky bez soli a éček, špaldové cokoliv, pohankové cokoliv …)
  • Sladké nápoje ať slazené cukrem, uměle, nebo z „přirozeného obsahu“ (džusy, sirupy, limonády, kola, ledový čaj …)
  • Pašerácký tuk, čili tuk, který se pašuje do potravy nenápadně – máslo, smetana, krém. Je jedno jestli si ho natíráte na chléb nebo crcnete do kávy. Při hubnutí to nedělejte!

Zbavte se takových radovánek, protože vám zastaví hubnutí. Ono totiž, pokud budete jíst zdravě a cvičit, začnete pěkně hubnout. Avšak proces může zastavit i nečekaně málo výjimek. Stačí i relativně malé množství sladkostí, kterých si mezi vhodnými jídly zobnete. Projde pár dní a vy zjistíte, že vám stagnuje váha.

Proto je vhodné jíst pestře a jíst zdravě. Abyste měli inspiraci, můžete využít vyškrtávací kalendář, nebo se řiďte mechanickým kalendářem na hubnutí.

Samozřejmě, v úvodu hubnutí ještě asi nemáte mnoho nápadů, jak se máte stravovat, aby to bylo vhodné. Tehdy je pohodlnější řídit se jídelníčkem na hubnutí. Třeba i tím mým. Ale jak budou plynout týdny, můžete postupně začít více improvizovat. Dostanete “do oka” odhad, kolik živin má která surovina a kolik zhruba ji máte sníst. Tehdy už je čas, abyste si vařili po svém. No, a když budete stát v kuchyni zcela bez nápadu co uvařit, použijte tento mechanický kalendář na hubnutí.

Co dnes vařit? Automatický návrh jídelníčku na hubnutí.

Chcete, aby vaše strava byla co nejpestřejší? Plánujte. Člověk se často neví rozhodnout, co sníst … Nakonec si vybere jídla, které jsou po ruce, připravují se pohodlně, nebo mu chutnají. Pak se často opakují stále tytéž jídla. Můžete to navzájempodvádět za pomoci papírového kalendáříky.

Pridajte komentár: