Co na oběd?
Oběd je po snídani druhé hlavní jídlo dne. Máme zažité, že ho absolvujeme často společně. Ať už s rodinou nebo kolegy v práci. V té chvíli se pak z obědu stává i něco jako společenská miniudalosť. A to je dobře. Spločné jídlo stmeluje vztahy.
Bohužel během hubnutí s obedovaním někdy nastávají problémy. Zejména když ostatní chtějí obědvat něco oblíbené a vy to nemůžete. Pak je problém. Možností, jak to zkombinovat je hned několik.
- Vařte si vlastní jídlo jako kdybyste si dělali vlastní krabičková dietu. To je asi ideální řešení. Víte, co budete jíst. Jídlo si můžete připravit den předem a pak ho už jen sníte. Ostatně na to slouží jídlonosič – obvykle je to i levnější než obědvat v restauraci.
- Vyzkoušejte stravu v závodní jídelně. Některá jídla jsou v pořádku, jiné méně. Vyzkoušejte to – zejména pokud v práci podáváte výkon, není třeba bát se běžné porce oběda. Na hubnutí není třeba zcela přiškrtit jídlo na minimum.
- Kombinujte. Něco můžete sníst ze závodní jídelny, například maso, nebo jinou část jídla. Nesníte ale bílou rýži s mastnou šťávou. Takový oběd je pak v pořádku. Jako přílohu si můžete vytáhnout vlastní celozrnný chléb.
- Těžší to bývá v restauraci. Pokud obědváte s klienty, nebo jste v terénu, dá se zkusit jíst vhodné jídla. Saláty, jednodušší jídlo typu placaté maso s přílohou. Jen velmi často jsou to jídla, které v jedné porci oběda mohou obsahovat tolik tuku, jak máte sníst za celý den.
- Nuž a pokud jste v terénu sami, pak je otázka co na oběd při hubnutí celkem jednoduchá. Hes do obchodu! Celozrnný chléb nebo pečivo. Některou rostlinnou pomazánku k tomu, nebo nízkotučný sýr. Kus zeleniny a váš oběd bude relativně levný a vcelku chutný.
Samozřejmě, problém nastane, pokud jste zvyklí na dobrá jídla. Pak se vlastně neptáte co na oběd, ale zajímá vás jaká mňamka to bude. Možná se považujete dokonce za gurmány. V takovém nastavení však obvykle narazí na potíže, jak se naobědvat a uspokojit zároveň. Kuchaři totiž mohou kouzlit s máslem, smetanou, slaninou. Pomohou si cukrem … Nic z toho ale nemáte při hubnutí „povolené“.
Co vařit na oběd při hubnutí?
Už jsem naznačil, že záleží na různých možnostech. Pokud jste doma, pak je vaření oběda jednoduchá záležitost. Všechny použité suroviny máte v rukou vy. Bude jen otázka, jaká kombinace vám jde na chuť. Já se přimlouvám vždy za jednoduchý oběd.
- Jednoduchý proto, že se snadno navaří. Nezabijete půl dne v kuchyni.
- Jednoduché chutě vás uspokojí, zato však ale nebudete tak hořet touhou něco si přidat.
Špagety na štiplavě
Udělejme si hned jídlo i na zítra. Dejte vařit asi 200 gramů celozrnných těstovin. Červenou cibulku nadrobno pokrájejte a osmažte na malém množství oleje. Zasypte ji další porcí opékaných sójových bobů. Na osobu nyní stačí méně, takže těch asi 50 gramů sóji postačí na dvě porce.
Glgnite do toho celý rajský protlak, případně i trochu sójové omáčky. Pro radost trochu stévie a pro ostrost trochu chilli papriček. Nebo feferonky. Můžete přidat bazalku, rozmarýn, něco koření a když to odstavíte, protlačte na to česnek. Nadělte vše na dva talíře. Jeden bude na zítra. Jako předkrm si dejte kedluben.
Rizoto na způsob závodní jídelny
V rýžovém hrnci dejte uvařit asi 200 gramů celozrnné rýže a zasypte ji jedním mraženým hráškem, okolo 400-gramových. V pánvičce na troše oleje opečte krůtí prsa – pokud máte s kým podělit. Pokud si vaříte jen pro sebe, kupte řízky z kuřecích prsou. Na dvě porce stačí opékat nějakých těch 200 gramů.
Kousky masa tedy opečte. Pokud se vám chce, začněte restováním cibulky. Pokud ne, stačí maso opéct nasucho. Ochuťte ho kurkumou, oreganem a pepřem. Můžete přidat papriku, ať to má barvu. Maso v našich končinách obvykle pustí vodu, kterou ho výrobci rádi plní, protože se prodává na váhu. Takže bude asi více dušené než pečené. Až tak to nevadí, trocha šťávy se docela hodí. Nakonec vše smíchejte. Vzniknou tak dvě porce rizota. Jako předkrm nebo přílohu si dejte misku kysaného zelí.
Celozrnné noky s vejcem
Trocha složitější jídlo na přípravu, ale chuť stojí za to. Recept je na dvě porce. Dejte ve větším hrnci sevřít vodu. Dokud se zahřeje, připravte si těsto. Můžete dát větší polovinu žitné mouky a menší polovinu pšeničné, pokud máte. Mouka ať má spolu okolo 200 gramů. Rozklepněte jedno vejce a črpnite do těsta trochu vody. Vytvořte hustší těsto na nokerlíky. To akorát sevře voda v hrnci. Pomocí haluškárne vytvoříte noky rychle. Vaří se pár minut, jen dokud nevyplavou na hladinu. Můžete je slít.
Na druhé pánvičce opečte dvě velké cibule. Raději nadrobno nakrájené. Tuku dejte málo, lžička musí stačit. Velké množství cibule zaručí, že jídlo bude šťavnaté. Když je cibule trochu zabarvena, přidejte dvě vajíčka. Pokud je vám málo, z třetího vejce dejte bílek a žloutek vyhoďte. Solte tak málo, jak se dá. Raději dejte více koření, nebo i chilli papričku. Když to štípe, vypadá to jako kdyby to bylo slanější. Udělejte míchaná vejce. Nakonec do smaženice nasypte halušky a řádně to celé smíchejte. Vzniknou dvě porce výborné pochoutky.
lečo
Lečo se připravuje trochu pomaleji, chce to hodně hýbání rukama při krájení a míchání. Cibuli rozkrájejte na malé kousky a dejte ji opékat. Množství oleje je lžička na jednu porci. Nedejte více jen proto, že jste v televizi viděli, jak nějaký kuchař do pánve naglgal i půl láhve s komentářem „na kapce oleje“. Cibuli opékejte a zatím, nakrájejte papriku. Jak ji krájíte, můžete přesouvat do pánve.
Několik rajčat rozřízněte na cimprcampr a do pánve s tím. Přidejte tolik pepře, kolik zvládnete. Přidejte sůl, ale málo. Nechte to chvíli pobublať. Záměrně nevzpomínám množství. Dejte tak hodně zeleniny, kolik myslíte, že sníte. (Vím, rajčata se počítají spíše k ovoci, ale při hubnutí je můžete jíst směle, hodně a často.) Na druhé pánvičce zatím ohřejte celozrnný chléb na topinky. Na porci okolo 100 gamů.
Nakonec do leča dejte vajíčka. Na jednu porci dejte jedno vejce a bílek z druhého vejce. Chvíli povařte a lečo je hotové. Z druhé pánvičky seberte křupavý chléb.
Toto je zeleninové jídlo, nemusíte jíst zeleninu jako předkrm. Neublíží, pokud při krájení v největší tichosti zhltnete rajče a trochu papriky.
Tipy na oběd
Než prostřít na stůl, je dobré předem myslet na prevenci. Abyste si dnes nesnědli všechno co máte.
Nejvýhodnější je pokud naložíte porci jídla na talíř a vše vaření ukončíte. Ideální by bylo, kdyby jste zároveň do chladničky dali co se dá. Abyste pak nezčali uvažovat o tom, že si přiložíte. Vím, to se těžko udělá poté, co jste navarili oběd. Naložíte a vše je horké. Nedá se to dát do lednice.
Co na oběd? Kuskus se zeleninou a kuřecími prsy.
Já to dělám tak, že poté, co uvařím jídlo, tak ho ihned naporcujeme na talíře. Talíře ihned zabalím do mikrotenových sáčků a od nynějška čekají už jen na to, ným nevychladnou. Pak poputují do chladničky. Vtip je v tom, že pokud mám připravenou porci na večeři, porci na zítřejší oběd a ještě večeři, tak i kdybych si chtěl dnes přidat trochu navíc – nemohu. To bych si ujídat třeba ze zítřejšího oběda a to by se mi tedy nelíbilo.
Jinak se vaří, pokud pracujete z domu a jinak, pokud obědváte v autě mezi dvěma jednáními. Vím, když to takhle napíšu, tak to je jasné a logické. Ale někdy člověk nad tím ani moc nepřemýšlí. Ve městě vidíte nějakou věc, co vám přijde na chuť …
Co na oběd rychle a levně
Chcete-li se naobědvat rychle a levně, tak vítejte v klubu. Takových nás tu je víc. Pak přijměte za své moje 3 pravidla pro oběd, které jsem si vytvořil zejména s ohledem na to, abych netloustl. Je to ale užitečné iz cenového hlediska:
- Žádné restaurace. Jednoduše se nestráví v restauracích. S jídlem musíte zaplatit i servis, pronájem, zisk pro podnikatele a kdoví jakých jeho „ochránců“. I tak je restaurační strava při hubnutí nevhodná. Nemáte kontrolu nad tím, co vám položí v rámci obědového menu na talíř …
- Žádné bufety. Stejné pravidlo se týká i jiných rychlých občerstvení. Klobásy, kebaby, pizzerie, McDonald a jiné pohostinství se při hubnutí nehodí. Nemáte kontrolu nad tím, co podávají. A když chcete šetřit náklady na jídlo, tak plaťte za jídlo a ne za služby.
- Žádné pozvání. Pozvání na jídlo či nabídnuty jídlo („dej mi ukousnout“) jsou také zakázány. Ano, tady bychom asi mluvili o levném obědě pokud by nám někdo dal bagetu zdarma. Ale nevíte co v ní je a pokud chcete hubnout, tak takové jídlo se vám nehodí.
Tak! Vyloučili jsme ze hry pohodlí a v kapse nám Přiťukává pár ušetřených eur. Ale ústa jsou stále prázdné. Co na oběd rychle a levně a přitom abychom dodrželi uvedené tři zásady? Obvykle budete mít na výběr ze tří možností:
- Vaření. Pokud jste doma, můžete si uvařit něco opravdu jednoduché. Kuskus zalijete vodou, posypete trochu sýru a máte rychlý, levný a ještě teplý oběd. Podobných jídel se dá vyrobit mnoho. Nebojte se občas využít konzervu sardinek, cizrny či vegetariánskou pomazánku. I smaženice re rychlá akce.
- Domácí jídlo z krabičky. Pokud jste v práci, nebo na výletě, mějte u sebe vždy jídlo na oběd. Může to být něco vařené, ale praktičtější bývá vzít si bagetu, zda domácí proteinovou tyčinku.
- Nákup v potravinách. Často je pohodlné nic nenosit. Pokud víte, že budete ve městě, jednoduše si nakoupíte něco, co se dá sníst. Zas to může být nějaké pečivo ak němu pomazánka, či nízkotučný sýr.
Možná vám takové jídla přijdou trochu provizorní. Zejména, pokud jste byli zvyklí na oběd z restaurace, nebo z hotelu „Babička navaří“. Jasné, pokud chcete na oběd polévku s nudličkami, maso, brambory, šťávu, kompot a možná zákusek a kávu se smetanou a …
… tak to se pak musíte rozhodnout zda chcete mlsat, nebo hubnout. A hlavně se neptejte co na oběd rychle a levně, pokud chcete obědvat hodně a draho.
[Caption id =“attachment_3713″ align =“alignnone“ width =“1024″]
Mnoho lidí hledá levná jídla do 5 eur. Mně přijde 5 eur jakože Otci-materi hodně. Řiďte se těmito doporučeními a najíte se i za méně než 2 eura. Dá se to a navíc přitom budete i hubnout.
Recepty na rychlý oběd bez masa
Jít bez masa je velmi dobrý nápad. Při hubnutí to prospívá ještě více.
Nejsem za vegetariánství, jak jej občas vídám. Kdy se vyloučí maso, nebo dokonce někdo skočí na veganství. Někteří z lidí, ktoí inklinují k těmto výživovým stylem to prostě přeženou. Jako by jim trochu začalo jebat. Všude zdůrazňují „já vegan, kdo je více“. Každého nabádají, aby jedl jen tofu a nejraději by křičeli „maso je bolest“. Právě takoví fanatici dělají medvědí službu tomuto druhu stravování.
Pokud se tedy rozhodnete, že chcete jíst málo masa, nebo jej dokonce zkusíte vyloučit, je to dobrý nápad. Ale dohromady nikdo o tom nemusí vědět. Každý, ať je co chce a ať je podle toho, co o stravě ví. Maso – zejména červené – obsahuje více tuku. Proto jsou masitá jídla při hubnutí vždy o něco rizikovější. Ostatní argumenty teď nechme stranou.
[Caption id =“attachment_3714″ align =“alignnone“ width =“1024″]
Pokud se rozhodnete pro rychlý oběd bez masa, pak to může být nejen chutné, ale také rychlé na přípravu. A hlavně: nebudete podezřelí. Je něco divného na člověku, který si dává těstoviny?
Zde jsou 3 recepty na rychlý oběd bez použití masa, které jsou výborné i při hubnutí.
Těstoviny na způsob aglio e olio
Uděláme dvě porce. 200 gramů celozrnných těstovin uvařte v neslané vodě. Na druhé pánvi zatím rozhorúčte dvě lžíce olivového oleje. Do ní nakrájejte na tenké plátky velký česnek a chilli papričku. Pokud nemáte papričky, použijte práškovou. Krátce restujte a odstavte. Přidejte bylinky, například tymián a pokud máte, tak i bazalku.
Když jsou špagety téměř uvařené, slijte je. Po odkapání jejich nasypte do pánve, aby se spojily s ochuceným olejem.
Nyní jsou to špagety aglio e olio, ale chybí nám tam trochu bílkovin. Přidejte tedy asi 50 gramů parmezánu a ještě jednou vše promíchejte. Okoštujte. Sýr přidal slanost, ale asi to nebude stačit. Mírně to tedy dosolte.
Nadělte na dva talíře. Jako předkrm si dejte třeba velkou mrkev.
Penne pesto
Uvařte celozrnné těstoviny. Mohou být penne, nebo jakékoliv máte ve spíži. Na porci tak do 100 gramů syrových. Po uvaření na to dejte asi lžíci pesta. Nejvíce mi sedí Pesto Genovese od Barilla. V peste je olej, sýr i bazalka, takže nemusíte do špaget dát už nic jiného. Pokud pesto nemáte, na špagety nalijte lžíci olivového oleje, lžičku parmezánu a bylinky. Mnoho tymiánu a pokud máte, tak ještě víc bazalky. Promíchat a skvělá lahůdka je před vámi.
Jako přílohu (nebo předkrm) si naberte porci surové kysaného zelí.
fazolová polévka
Na lžíci oleje opražte asi půl kila zeleniny, například mrkev, celer, kedlubny, petržel. Urychlit se to dá použitím mražené zeleniny, tu ale netřeba ani opékat. Zalijte vodou a chvíli vařte. Dá se to ochutit zeleninovou kostkou. Přidejte asi 400 gramů uvařené fazolí. Krátce povařte. Ochuťte nakonec kořením, trochou kurkumy, česnekem a majoránkou. Rozdělte na 2 porce, jednu snězte hned. Jídlo je poměrně syté, nemusíte jíst ani přílohu, ani předkrm. Ale pokud předtím sníte červenou rajče, bude to jen dobře.
I takový poměrně jednoduchý oběd může být výbornou pochoutkou a přitom můžete hubnout.
Co na oběd v neděli?
Neděle se nijak neliší od ostatních dnů. Alespoň z pohledu hubnutí. Proto i oběd v neděli může být zcela normální.
Nemusíte padnout do pasti stereotypu, že v neděli musí být řízky, či jiné sváteční jídlo. Je fakt, že o víkendu má rodina více času setkat se. Pokud se již setkají, některá z kuchařek to vycítí jako příležitost, že je třeba udělat sváteční jídlo. Nakonec – proč ne? Pokud je celá rodina převážně štíhlá, tak je to pěkný a dobrý nápad. Viz článek, jak odmítnout výživný oběd u rodičů …
No pokud je několik členů rodiny obézních, pak bych doporučoval nedělní obědy krotit.
Opravdu netřeba na oběd 4 chody! Dejte si raději rychlé chody – do lesa. Tam se pořádně přejděte a Obědvejte něco jednoduché. Dejte si rychlý oběd na neděli: tymiánová pesto bageta podávaná po tříhodinové túře.
Nedělní oběd je někdy spojený s návštěvou – u rodičů, prarodičů a to pak bývá těžší. Zejména starší lidé si nedají vždy říci, že nemají vařit. Pokud by hrozilo, že Nespotřebovaná obědu se rozpoutá třetí světová válka a půl kontinentu lehne popelem, pak se můžete rozhodnout, že si dáte cheat day neboli podvádzací den. Ale omezte to jen na jediné jídlo, třeba ten zviatočný oběd. Jedno nevhodné jídlo za týden obvykle nezpůsobí vážnější problémy.
Načakajte však, že zde najdete nějaké jiné recepty na nedelny oběd, než bych doporučoval jíst denně.
Dietní recepty na oběd
V článku už zaznělo několik receptů na oběd a všechny jsou dietní – dietní ve smyslu toho, že jsou vhodné na hubnutí.
Diet je mnoho druhů a někteří lidé nemohou jíst celkem cokoli. Potom musí dieta ošetřit případné zákazy. Doporučuji, abyste při hubnutí neřešili ani tak dietu, jak Škurla to aby:
- potraviny byly z kategorie vhodných
- množství bylo přiměřené
a pak je téměř jedno, co přesně budete obědvat. Pokud je to vhodné jídlo a ve vhodném množství, můžete jíst téměř normální stravu a přitom budete hubnout!
Čočka s vejcem
Uvařte asi 80 gramů čočky. Přidejte bobkový list a cibuli. Okořeňte, lakomý posolte. V druhém hrnci udělejte jedno vejce natvrdo. Vše můžete sníst. Já mám raději menší druhy čočky, ty netřeba ani namáčet a vaření trvá možná 10 minut. Jako předkrm může být barevná paprika.
Při hubnutí jsou asi nejčastěji vhodné obědy z kuřecích prsou. Trocha opečete, česnek, příloha a máte výborné jídlo. 90 podobných jednoduchých receptů pro začátečníky najdete v mé knize Jídelníček na hubnutí.