6 důvodů, proč přestat jíst jídla babiček
Hlavní příčinou obezity je dnes nepravidelná strava. Hned na to navazuje fastfood a různé pamlsky. Teprve pak se můžeme podívat na "jídla babiček". V dnešním článku tedy nebudu řešit příčiny obezity, ale praxe během hubnutí. Jakmile totiž začnete jíst pravidelně a vhodné jídlo, budete hubnout.
Mnoho lidí má pak ale problém – co vlastně vařit? Zejména starší lidé mají dokonale zažité mnohé jídla a nedokáží jednoduše změnit recepturu. A nedivím se jim. Klasická jídla jsou nejlepší tehdy, když se udělají poctivě. Ze surovin, které tam patří. Pokud začnete vynechávat sůl, tuk a cukr, už to není ono.
Odlehčené verze klasiky jsou na zvážení
Ano, dá se udělat lehčí verze svíčkové na smetaně. Knedlíky mohou být celozrnné, v omáčce se vynechá smetana. Je to jako při volbě prezidenta – tam musíme volit menší zlo. V kuchyni však máte možnost chovat se i rozumnější. Zvolte jiná jídla, než na jaké jste dosud byli zvyklí. Odlehčené verze jídel sice jsou "dietnější" ale často nejsou žádnou chuťovou revolucí. Navíc ani po značném odlehčení nemusí stále být "zdravé" ani vhodné.
- Vepřo – knedlo – zelo,
- Dukátové buchtičky,
- Rizoto,
- Smažený řízek se salátem,
- Guláš s knedlíkem,
- Noky na různé způsoby,
- Palačinky, ovocné knedlíky, pirohy
- Nudle s mákem,
- Maso s rýží a hnědou omáčkou (UHO)
- smažený sýr, hranolky, majonéza…
To jsou běžné příklady jídel, jaké tu jíme po celá desetiletí. Zahuštěné omáčky, v nich kolínka a podobně. Takto se děti krmí ve školách dodnes, stejný scénář je i v závodním stravování. Nic o středomořské stravě v těchto zařízeních ani neuslyšíte, protože by to chtělo změnu ze strany kuchařů, lepší rozpočet a často by to strávníci i tak nechtěli.
Tato jídla zpravidla mají při hubnutí mnoho problémů a proto vám doporučuji úplně se vzdát pojídání staré klasiky. Dnes si povíme o tom, proč nedoporučuji klasické vaření při hubnutí. Pokud, tak pak jen občas.
1. Známe velikost porce
První problém je, že máme dost přesně zafixované, jak asi takový maďarský guláš má vypadat. Velikost talíře, počet knedlíků. Taková porce musí být, pokud bude menší, nebude se vám líbit. Porce je totiž za ta léta ustálená. Ne náhodou, je taková, aby naplnila průměrné břicho.
Tady ale nejde o plnění břicha vhodným množstvím energie, ale jen objemově. Jedna pařená buchta vám nepostačí a pokud si je dáte čtyři, tak to už opravdu bude čistý výkrm.
2. Zpravidla nestačí "poloviční porce"
Tato jídla jsou často navrženy více s ohledem na cenu, nebo na chuť. Vznikaly v době kdy maso bylo dražší a tak velkou část tvoří příloha. Nic proti tolika sacharidům – pokud jdete kácet dřevo, spálí se. Ale pokud jdete k počítači, přiberete.
Prvním nápadem při hubnutí pak může být dát si "poloviční porce". Méně všeho a bude klid. Klid bude, ale obvykle prostá polovina jídla má dva problémy:
- nezasytí vás
- neobsahuje vhodný poměr živin, něčeho sníte příliš málo
Poloviční porce klasických jídel tedy nebývají dobrý nápad.
Někdy by se to ale dalo vypočítat. Neudělat to formou poloviční porce, ale na talíř dát přiměřené a správné množství jednotlivých složek. To však chce už dost zkušenou ruku, abyste odhadli jak má taková porce vypadat. Bude to asi o něco více masa, méně přílohy a mnohonásobek zeleniny – ve srovnání s běžnou zvyklostí.
3. Nevyvážené živiny
Bohužel, mnoho jídel ani v normální porci neobsahuje vyvážené živiny. Asi všechny sladké pokrmy jsou příliš vysoko sacharidové. V české kuchyni narazíte i na vysoký podíl tuku.
V jedné porci se jen tuku zpravidla objevuje několikanásobně více, než by bylo vhodné. Při hubnutí by měl být celkový tuk v jedné porci všeho co sníte lehce nad 10 gramů. Převážně by to měl být tuk jako olivový olej, nebo oříšky. V slovenském jídle se ale pracuje s máslem, smetanou, margarínem (nej, ale fakt nejlevnějším a nezdravým), slaninou, vepřovým sádlem a podobně. Tyto tuky mají jiný profil mastných kyselin. Méně vhodný.
Nenaleťte senzačním fámám o tom, jaké super hyper zdravé je máslo, zda vepřové sádlo a jako cholesterol z jídla neškodí. Kdyby to i hned byla pravda, po jídle ve kterém na jednu porci je 30 až 40 gramů tuku prostě přiberete – pokud to tedy není oběd poté, co jste celé dopoledne sekali dříví a odpoledne jdete sekat trávu.
4. Nevhodné suroviny řídící se podle chuti
Slovenské jídla jsou mimořádně chutné. Jen se zeptejte, co kuchař dává do hrnce a proč. Dá máslo, protože to dá nejlepší chuť. Dá smetanu, aby jídlo bylo lahodnější. Přidá škvarky, protože "bez nich se halušky nedají dělat". Jinými slovy tato přísada je chutná a proto ji tam dáme. To už se sype cukr do těsta.
Bohužel často právě ty nejchutnější přísady v jídlech způsobují, že takové jídlo má méně příznivý vliv na naše zdraví.
Zkuste si ostatně zvážit suroviny třeba na nudle s mákem. Energetická hodnota bude na stropě.
5. Chuť svádí dát si přidat
Nuž a ta skvělá chuť také vábí, abyste si ještě přidali. Vždyť je to tak dobré. Tak se nestyďte a přidejte si! Tak vám řekne každá kuchařka. Jenže už první porce jídla byla větší, než bylo třeba.
6. Kombinace často uspí
Nuž a poslední mrzutá věc je, že velké procento těchto jídel vás uspí. Dáte si je na oběd a pak 2 hodiny trpíte nepřekonatelnou touhou si zdřímnout. V kanceláři se to možná dá. Horší pokud řídíte, nebo jste ve výrobě. Riziko vzniku chyb a celkově nepříjemný stav únavy po jídle je klasika a znáte to, pokud se stravujete v jídelně.
To se organismus snaží z trávicího traktu co nejrychleji vyprostit ty množství živin. Krev je přesunuta do žaludku a ostatní tělesné funkce mají pauzu.
To jsou nejvážnější argumenty proti běžné stravě
Během hubnutí je proto lepší podstoupit nepohodlí. Naučte se "rozbít" potraviny na živiny jako bílkoviny, sacharidy a tuk. Stačí, když na to využijete potravinové tabulky. Pokud si totiž podle těchto čísel "poskládáte" nová jídla, vytvoříte si i nové návyky. Pokud si několik krát odvážíte chléb, sýr, zda ovesné vločky, zapamatujete si, jaké množství to zhruba je.
Už po pár pokusech se na vážení potravin můžete vykašlat, protože vhodné množství prostě odhadnete. Věřte tomu, že poměrně přesně. Tím, že si poskládáte své vlastní, jednodušší jídla, naučíte se i na jejich nové velikosti a chutě. Brzy si je oblíbíte.
- V sekci kde popisuji i recepty na vaření najdete příklady různých jídel.
- Pokud chcete více teorie, prohlédněte si podrobnosti o racionální výživě.
- Nu a pokud si chcete orientačně vypočítat kolik má co energie, použijte energetické tabulky.
Na závěr ještě jeden tip
Odlehčené verze jídel jsou mimořádně zrádné. Jsou totiž iluzí. Pokud dáte méně smetany, jídlo sice opravdu bude méně výživné. No zpravidla bude stále mimořádně výživné. No pocit, že jde o "lehčí" potravinu způsobí, že jí člověk sní dvojnásobek. Na to vám už pak nepomůže ani kácení dřeva.
Jak shodit?
Častá otázka při pohledu na váhu zní, jak shodit. Ty kila navíc, co tam totiž jsou se asi nikomu z nás nelíbí. V oblasti shazování váhy panuje mnoho mýtů a mnoho firem se snaží nabalit se na neznalosti obézních. Takže začněme tím nejdůležitějším mýtem:
Neptejte se jak shodit, ale jak zmenšit pas
Shazování váhy totiž je již z podstaty pojmu vázané na kila. Kila však nepatří k tomu, co byste měli sledovat při hubnutí. Určitě platí, že pokud máte 160 kilo, je to jasný znak, že byste měli shodit. No mnoho lidí má jen mírnou nadváhu. Tam už může být vážení značně nepřesným měřidlem. Proč?
Protože pokud dodržíte správné zásady při hubnutí stane se ve vašem těle několik věci:
- Začnete ztrácet vodu, která je při nesprávné stravě v těle navázaná. Ztráta vody na váze vypadá efektně, ale nevypovídá nic o vašich tukových zásobách. Pokud jste byli na zabijačce, zde měli více slaných jídel, můžete mít i o 3 kila vody více. V případě, že jste žena, i menzes je období, kdy je v těle více vody. Zkoumat proto ručičku na váze nemá smysl. Nevíte, co vážíte.
- V případě, že začnete cvičit, začnou vám sílit svaly a "houstnout" kosti. I okem nepozorovatelný nárůst svaloviny se může projevit v podobě nárůstu váhy. To vede k velmi chybným závěrům, že "dieta nestačí" a člověk ještě více přiškrtí jídlo a žene se do pasti zpomalení metabolismu.
Proto si zásadu jak shodit kila přejmenujte na zásadu shodit centimetry.
Krejčovský metr vám řekne o obezitě více než vaše váha
Zní to neuvěřitelně. Ale je to tak. Před lety jsem si koupil asi nejdražší váhu na trhu. Vypočítá vše co je třeba vědět, možná i daňové přiznání. Roky si výsledky zapisuji a jedna věc je spolehlivá. Pokud si dopřeji pár výjimek nahoru, vždy se to odrazí i na drahé váze i na centimetru kolem pasu. Váha počítá procento tuku a snaží se i o odhad nitrobřišního tuku. V tom není špatná. Jenže pokud ukáže plus, vidím plus i prostým změřením si pasu. Vždy. V tom světle se koupě drahého přístroje asi ani nevyplatí. Pokud chcete shodit, měřte si pas.
I když měření pasu není dokonale přesné, po pár desítkách měření si už najdete svůj "hmat" jak asi pevně máte měřítko zatažené. Pak jsou výsledky poměrně přesné. Měřte se vždy ráno a nalačno.
Váha se totiž dá krásně oklamat. Pár výjimek + pár týdnů necvičeným totiž přinese dvě věci:
- v břiše se nahromadí více tuku, váha tuku jde trochu nahoru
- svalovina přestane růst, případně trochu oslabuje, váha aktivní hmoty odejde
To vytvoří jev, kdy se břicho diskrétně zvětšuje a váha přitom stále ukazuje jedno číslo. Zhubl jsem téměř před 10 lety a vím o tom své. Váha stejná, ale břicha mám o něco více, než dříve. Na padesátníka to sice není špatné, ale nejsem tím nadšen. To už ale je jiné téma, o ní příště.
Jak tedy shodit?
Doposud jsem psal o tom, jak měřit, zda shazujeme tuk, nebo něco jiného, přesně nepojmenované. Podívejme se tedy na zoubky i zásadám shazování. Už jsem je tady napsal vícekrát, takže alespoň telegraficky:
- Začněte kontrolovat stravu. Aniž se nepohnete. Obezitu určuje strava. Nepravidelná strava, nebo výjimky jsou spolehlivou cestou k obezitě. Jezte pravidelně a vhodná jídla. Pokud si v tomto tématu nejste jisti, přečtěte si o tom nějakou knihu. Jde o to, abyste jedli pestrou a zdravou stravu a ne nějakou bláznivou dietu. Tento režim totiž máte na doživotí – pokud chcete mít i štíhlost na doživotí. Proto to nemůže být nějaký výživový experiment na pár týdnů.
- Začněte provádět pravidelný pohyb. Stačí různé procházky, ale pokud přidáte i posilovací cvičení, bude to lepší. Nepočítejte však s tím, že samotný sport vám pomůže zhubnout.
- Odstraňte z bytu všechny nevhodné jídla, pamlsky. Pokušení je silné.
- Úplně se vzdejte alkoholických nápojů. Tolerovat se dá deci a čtvrt kvalitního suchého vína denně. Pokud to nedokážete, poraďte se u psychiatra, závislost se dá léčit.
- Najděte cesty, jak se vzdát stresu. Zajistěte si alespoň 8 hodin denně spánek.
- Pomocí připomínek někde na ledničce, zrcadle, nebo u počítače si připomínejte svůj záměr. Nejlépe pokud máte papír, na kterém si každý den zapíšete plnění předsevzetí. Pokud vám totiž někdo mimořádně nabídne něco "zakázané", klidně si to můžete dovolit, jen si to zapište. Pokud takový zápis máte jeden, či dva za měsíc, děláte to výborně.
- Zavažte se plnit plán na 100%. Žádné výjimky. Buďte na sebe přísný. I tak se občas nějaká výjimka převalí. Čím přísnější budete, tím méně jich bude. Cíl jak shodit si nepleťte s hledáním jak najít záminky k jídlu.
- Nedbejte na řeči okolí. Pokud vám druzí vysvětlují, že ty husí hody jsou v pořádku, pokud si dáte dietnější kachnu, nevěřte jim.
- Omezte nebo zrušte styk s tučnými lidmi. Budou vás vábit na pasivní trávení času s množstvím jídla. Nuda vás snadno donutí okoštovat. Upřednostněte styk se štíhlými a aktivními lidmi. Pokud vás zavolají na výlet, jděte.
- Postup hubnutí konzultujte s lékařem, zejména pokud berete léky (srdce, cholesterol, cukrovka…). Tak, jak budete hubnout, bude se vám lepšit zdraví. Potom bude třeba pomalu snižovat některé léky. Obezita spolu zapříčiňuje mnoho nemocí. Například i astma a pokud se vám podaří shodit, pak se vám bude snadněji dýchat a léky stačí na nižších dávkách. I já jako astmatik tuto věc vím potvrdit. Bylo velmi nepříjemné zadýchat se už po výšlapu na nějaké první či druhé patro. Myslel jsem si, že to je astmatem, ale bylo to břichem. Velkým břichem!
- Ujasněte si, kdo a kdy vás krmí. Možná jedno jídlo si děláte sami. Jedno vám dá máma a jedno sníte v práci v jídelně. Pokud zjistíte, že některá jídla nejsou vhodné, přestaňte je jíst a jezte vlastní. Je to možná méně pohodlné, ale pokud chcete shodit, jste to vy, kdo odpovídá.
- Nikdy nejezte jídla, které vaří tlustí kuchaři. I když přibrat se dá i z velmi rozumné stravy pokud ji někdo jí nepravidelně, tlustý kuchař obvykle je dostatečné varování. Pokud vaří "jak se patří", tedy smetana, máslo, sýr, slanina, fritéza a podobně, je to strava která je nevhodná.
- Nikdy nebudete na konci procesu. Pokud jste se ptali jak shodit, tak rady jste dostali. Pokud je přestanete plnit, zas přiberete.
Pro začátek můžete zkusit můj bezplatný kurz hubnutí. Pokud se vám výsledky zalíbí, můžete si přečíst mou knihu Jak jsem zhubl 35 kilo, nebo jinou knihu od ověřeného autora. Nejlépe několik knih. (Málková, Hainer…) Doporučené knihy o hubnutí najdete i zde. Je dobré pokud se rozhodnete shodit až poté, co budete vědět alespoň základy. Neuděláte pak různé školácké chyby jako kupování zbytečných a drahých produktů, nesmyslné diety a podobné. Držím vám palce.