Čím méně úprav potravin, tím lépe
Před lety byla jednou z představ o životě po roce 2000 i vysoce koncentrovaná potrava. Představa, že si dáme maličkou tabletku a ta nahradí kvalitní jídlo na celý den. Zda na týden … Současná strava sice ještě nemá velikost pilulky, ale koncentrovaná je už docela účinně. Nadváha u více, než poloviny obyvatelstva je mrzutým důkazem toho, že něco není v pořádku.
Koncentrované, upravené, umělé
Když se projdeme po supermarketu, stále méně produktů najdete prodávaných v původním stavu.
Ostatně – je to logické. Čím více kroků přípravy, tím více subjektů na produktu vydělá. Koncentrovaná potrava je chutnější, lépe se prodává. A potraviny jsou jen byznys. Nikoho nezajímá vaše zdraví. Chtějí jen vaše peníze.
Mléčné výrobky jsou často kondenzované, nebo alespoň pasterizované. (Tepelná úprava mléka sice ničí choroboplodné zárodky, ale může měnit i strukturu bílkovin. Zkuste tepelně zpracovat vejce a pak se podívejte, zda se nezměnilo – bělmo již nebude tekuté …) Skoro všechno je konzervovaná sterilizací, nebo chemií. Kromě toho jsou často dodávány namísto surovin hotové produkty, „obohacené“ o hojnost cukru, soli, tuku, nebo všeho najednou.
Vyhýbat byste se měli hlavně produktům, jako cukr, koláče, chipsy, sladké limonády, margaríny, paštiky, uzeniny, cokoliv smažené. Jsou to čisté energetické koncentráty, které do těla dodají takříkajíc maximum energie a minimum živin.
Při přípravě se proto snažte minimalizovat počet úprav jídla. Pokud můžete, upřednostněte čerstvé suroviny – obsahují nejméně přidaných chemikálií. (Přitom přidáno chemikálie nemusí být jen „éčka“, ale i cukr, sůl, tuk. Volte tedy například raději rajčata, jako rajčatový protlak v konzervě.
Potraviny, které neprošly tepelnou úpravou obsahují zpravidla více vitamínů. Vitamíny podléhají tepelné degradaci – vaření sníží jejich obsah. Pokud se vaří ve vodě, část vitamínů se vyplaví. (Proto se doporučuje vařit v páře. Ta zachovává živiny.)
Za úpravu považujte i mletí mouky – ta bílá je zbavena mnoha látek potřebných pro zdraví (vitamíny, vláknina …) a tak z ní zůstává téměř čistá energie. Vím, rohlíky z bílé mouky máme rádi, ale je to energie, která dodá tělu „kalorie„, ale málo živin.
Koncentrace potravin se dosahuje tak, že je potravina zbavena části vody. Tím se stává energeticky hustší. Například kondenzované mléko je klasickou ukázkou uměle zahuštěné potraviny. Vím, podle návodu by se mělo před použitím naředit, ale ruku na srdce – kdo si nedá rád Pikao, Jesenka a jiné sladké dobroty?
odtud potud
Samozřejmě, nechci tím vším vzbudit dojem, že máte přejít k jídlu syrové stravy. Nemusíte jíst syrové jablka a zakousl do syrových kusů masa.
V dnešní době se člověk ve městě nemá možnost stravovat ideální. Vím, je to nepříjemné, ale to ještě neznamená, že je třeba rezignovat. I když strava nebude dokonalá, pokuste se alespoň o kompromis a vybírejte si, co sníte. Zajímejte se o to, z jakých surovin je připravené jídlo, které se chystáte jíst. A pak volte takové, které
- prošlo co nejmenším počtem úprav
- má nejmenší obsah aditiv (chemikálií, cukru, soli, tuku)
- má co nejvíce zdraví prospěšných látek (vitamíny, minerály, vláknina)
- neobsahuje cukr, ani mnoho soli
- neobsahuje živočišný tuk, nebo pokud, tak velmi málo
Jako takové zásady transformovat do praxe?
- Pekárenské výrobky. Volte raději chléb, jako bábovku. Volte raději chléb z celozrnné mouky, jako z bílé.
- Masné výrobky: Volte raději maso, jako klobásu. Volte maso bez tuku, raději s kratší tepelnou úpravou. Nevařte ho ve vodě, ale v páře. Nesmažte.
- ovoce: Raději pomeranč, jako pomerančový džus. (Určitě ne limonády s pomerančovou příchutí!)
- Mléčné produkty: Raději čisté mléko, jako slazené kakao. Vůbec ne pudink, to raději tvaroh, nebo neslazený jogurt.
V kuchyni
Kromě výběru potravin a surovin v obchodě je důležité i to, jak jídla připravíte. Zapomeňte na „ověřené“ recepty starých matek, které byly často v domácnosti a mohli se půl dne kroutit v kuchyni a zahušťovat potravu. (Oni to nazývali vaření.) Zahušťováním potravy se zmenšuje obsah vody a tím se zvyšuje obsah soli cukru a tuku. Proto nám taková potrava často chutná více – je koncentrovaná a tak má intenzivnější chuť. Bohužel to je i vše – chutná nám, ale má nízkou výživovou hodnotu. Intenzivnější však zatíží organismus, který nedokáže přebytečnou energii zpracovat a tak si ji ukládá do zásob ve formě tuku … Dlouhou přípravou navíc klesá obsah vitamínů, minerálů a často i kvalita bílkovin.
Racionální výživa vyžaduje šetrné zpracování potravin. Šetrné z pohledu zachování živin. Zásadou číslo jedna je proto rychlost. Čím kratší potravu tepelně namáháte, tím lépe. Vařte jen tak dlouho, jak je to nezbytné například z důvodu sterilizace choroboplodných zárodků. Pokud potravinu vařit netřeba, jezte ji raději syrovou. Například zeleninu často netřeba vařit vůbec. Pokud už chcete, vařte ji jen krátce, v páře.
Pokud musíte potraviny konzervovat, použijte mrazničku, ne sterilizaci varem.
Kdoví …
Strava s vysokou energetickou denzitou (hustotou) sice bezpečně uspokojí energetické nároky organismu, ale nedodá do těle dostatek potřebných látek – vitaminů, minerálů, někdy ani bílkovin. Tak se stane, že člověk sice tloustne, ale zároveň trpí podvýživou. Je možné, že organismus trvalý nedostatek některých živin dokáže cítit a tak se jejich dožaduje touhou po jídle – i když má přebytek energie. Kdoví – možná právě to způsobuje touhu po jídle u tlustých lidí. Možná si jejich těla ptají vitamíny, bílkoviny, vlákninu a nenasycený tuk. Obézní člověk si však dá párky s bílými růžky, nebo makový se smetanou. A tím dodá cukr, cholesterol, žádnou vlákninu a nasycený tuk. Naplní si bachor, tělo však dál strádá.
Vím, je nepohodlné v dnešním světě stále myslet na tak nudnou věc, jako je strava. Velké barevné reklamy nás lákají jíst samy dobroty. Ale právě ty dobroty vážně poškozují naše zdraví.
Mnoho lidí se věnuje podrobně věcem, které nejsou pro jejich život nezbytné. Sledují reality show, fotbalové výsledky, televizní zprávy. Svůj čas často investujeme do sledování osudů a problémů jiných a na své zdraví si čas nenajdeme. Je to zvláštní situace …