Co jíst pravidelně
Potraviny, které byste měli upřednostňovat nebo jíst odvážněji a častěji, jsou především ryby.
U nás není tradice ryby jíst, ale doporučuji, abyste tuto tradici rychle změnili. Ideální by bylo, kdybyste dokázali jíst ryby asi dvakrát až třikrát týdně.
Pokud je to možné, upřednostněte ryby mořské – mohou to být dokonce i ryby mastné, tzn. losos, makrela a jiné. Další potraviny, které byste měli jíst denně, jsou mléčné výrobky, a to především kysané výrobky (různé jogurty, kefír, tvaroh). Všechny tyto mléčné výrobky by měly být nízkotučné – nejezte plnotučné výrobky, ale nemusíte zároveň hledat mléčné výrobky s nula procenty tuku.
Tuk v mléčných výrobcích obsahuje i vitamíny rozpustné v tucích a tyto vitamíny jsou potřebné. Pokud chcete konzumovat vajíčka, ideální je jíst bílky. Obsahují kvalitní bílkoviny a v podstatě žádný tuk. Bohužel, žloutky je potřeba vyhazovat nemilosrdně do smetí. Zvykněte si alespoň při hubnutí na to, že žloutek a skořápka jsou odpadní části vejce.
Potravina, na kterou je dobré upřít svou pozornost, je sója. Sójové boby stačí uvařit a získáte mimořádně sytou potravinu, která obsahuje i všechny ty kvalitní a zdravé tuky, o kterých jsme mluvili. Obsahuje také vlákninu, bílkoviny a mnoho jiných, zdraví prospěšných látek.
Pokud se chcete pořádně najíst a nezaplatit téměř nic, uvařte si sójové boby, malinko je posolte, případně jemně okořeňte, a dají se tak rovnou sníst. Rád bych vás ještě upozornil na lněná semínka. Je to produkt pro člověka odchovaného na fast foodu a jiných pochutinách poměrně neznámý. Zřejmě vám nebudou napoprvé ani chutnat, ale doporučuji vám je, při hubnutí je to přímo ideální potravina.
Vezměte makový mlýnek a semelte si asi 30-40 g lněných semínek. Tato semínka můžete jíst přímo (někdo to má rád), nebo si je můžete zamíchat do jogurtu.
Sacharidy
Sacharidy jsou strašák obézních. Panickou hrůzu z nich dnes mají i štíhlí. Pokud jde o koláčky, sladkosti, bílé pečivo, je ten strach opodstatněný. Ale komplexní sacharidy jsou naopak ve stravě potřebné a není důvod se jim vyhýbat. Zapomeňte na různé paleo diety a knihy, které z pšenice dělají strašák číslo jedna.
My se vyhneme sladkostem a budeme jíst ovesné vločky, celozrnnou rýži, celozrnné těstoviny. V přiměřeném množství na porci z nich zaručeně nepřiberete.
Pokud pravidelně jíte sacharidy, budete mít dost síly a energie. Právě na sílu, tělesné teplo a činnost se velká část vhodných sacharidů promění. Ne na tuk.
Ano, pokud sníte sladkost, tak se může pomocí inzulínu glukóza uložit ve formě zásobního tuku. To se ale týká sladkostí, bílé mouky a rýže.
Vydiétované ženy se zpomaleným metabolismem mohou po přechodu na rozumnější zvolenou stravu nějaký čas přibírat, nebo nehubne. Je ale dobré rozumět tomu, že nepřibírají proto že jedí sacharidy. Spíše proto, že jejich dlouho vynechávali a tělo je rozladěné. Pak je vhodné nejdříve nastartovat metabolismus (více jídla a více pohybu, když to funguje tak přidávat jídlo i pohyb). Teprve pak se dá uvažovat o hubnutí.
Vitamíny a minerály
I když se to nezdá, ve stravě se nacházejí i mnohé jiné látky. Nejen energie. Důležité je to zejména u potravin, jejichž sníte objemově více.
Rýže a obilí se ve výrobě obvykle zbaví slupky a klíčku. Tím zůstanou krásné bílé a co prodavačů zajímá asi nejvíce – jsou trvanlivější. Pokud totiž mlýn vyrobí celozrnnou mouku, ta se zkazí mnohem rychleji. A tak jsme si jaksi zvykli jíst výrobky z bílé mouky. Bohužel tím je naše strava ochuzena o důležité živiny. Vitamíny a minerály se nacházejí převážně v klíčku a ve vláknině.
Proto si zvykněte, že pokud máte něco moučné jíst, ať je to z celozrnné mouky. Ta se vyrábí pomaleji a složitější, než bílá. Má i kratší životnost. Proto bývá o něco dražší.
Určitě nepomůže, pokud místo celozrnných výrobků budete užívat některý multivitaminový doplněk stravy.
Zelenina a ovoce
Většina lidí považuje za důležitý zdroj vitamínů a minerálů právě ovoce a zeleninu. Je to pravda. Takže směle do toho.
Během rychlého hubnutí si dávejte raději méně sladké ovoce, banány nebo hrozny si nechte na později, nebo na túru.
Zejména zeleninu je dobré dát si před každým jídlem. Vyplní žaludek, zlepší trávení.
Během rychlého hubnutí opatrně se saláty tak jak je známe běžně. Běžně si je zaléváme olivovým olejem, přidáváme olivy, avokádo a pokud se zde trochu „propisky“ tak se nic neděje. Při rychlém hubnutí je salát výborným nápadem, ale musíte lakomý olejovat. Proto nepoužívejte, nebo používejte velmi málo olivy a avokádo.
Vláknina
Asi nejznámější slovo posledních let. Pokud budete jíst zeleninu, ovoce a celozrnné výrobky, máte příjem vlákniny vyřešen.
Vláknina je užitečná. Vytváří bariéru, díky které se potrava vstřebává pomaleji. Pomůže správné mikroflóře střeva a spolu s probiotiky a pohybem může přispět i ke snížení cholesterolu. Takže není třeba ji velebit, vše už asi víte.
Pitný režim
Zde není co psát. Potřebujete pravidelně pít vodu. Přesné číslo kolik vypít si můžete vypočítat v kalkulačce BMI na stránce chudnutie-ako.sk. Nebo ho určíte podle tabulky.
Voda pomáhá udržovat tělo v dobré kondici. Přispívá tedy i při hubnutí.
hana tomášová 30. srpna 2010
Střídmě a zdravě jíst je lepší než doplňky stravy, těch jsou dneska mraky. Taky se dnes nabízí lehčí enzymterapie např. s curenzymem. Je nutné nenechat se zmást vším dohromady. Enzymy mi osobně připadají jako snesitelná forma podpory zdraví.
Zdenka 21. září 2010
Dobry den, chtela bych se zeptat, cim muzu nahradit mlecne produkty – nadymaji mne. Dekuji
Miro Veselý 21. září 2010
Zdenka mléko lze nahradit sójovým nápojem, běžný sýr nahradí tofu.
Míša 2. února 2012
Je zdravý obložený talíř, který se skládá z: šunka, sýr eidam, sýr hermelín nebo camembert, sojový rohlík nebo celozrnný chléb, okurka, mrkev, někdy paprika nebo kedlubna. Samozřejmě si tam nedávám celý eidam a tak, to ted pro mě není důležité, pro mě hraje hlavní roli otázka – je to zdravé ? Ráda bych si ho začala dávat k večeři, alespon 2x do týdne.