Probiotika jako prevence

Antibiotika a probiotika

Při léčbě antibiotiky se kromě nežádoucích patogenů (choroboplodných potvor) likvidují i pro zdraví nezbytné prospěšné mikroorganismy. To se projeví viditelně zejména průjmem (nebo zácpou) během užívání antibiotik, zda nějaký čas po něm. Méně na první pohled viditelným důsledkem užívání některých antibiotik je však i celkové oslabení imunitního systému. To je způsobeno i oslabením střevní mikroflóry. Proto se doporučuje při léčbě antibiotiky zároveň nasadit i probiotika. Tak se dají alespoň částečně minimalizovat „škody“. Navíc po skončení léčby se probiotika postarají o rychlejší posílení imunitního systému a tedy lépe uzdravení.

A pojďme už pryč od antibiotik, to je přece jen téma pro lékaře. Pokud vám doktor předepíše antibiotika, doporučuji vám, abyste se ho zeptali, jestli můžete během léčby antibiotiky zároveň užívat probiotika. Řekněte, že jste někde četli, že probiotika zlepší účinnost léčby. Předpokládám, že vám to lékař potvrdí a také doporučí vhodné dávkování.

Imunita a stres

Mezi imunitou a psychikou je přímá souvislost, jsou propojeny. Jistě to znáte – hromadí se stres, problémy, pak přijde nějaká špatná zpráva, trochu prochladne a nemoc je prakticky jistá. Jindy jste v pohodě, máte dobrou náladu, trochu prochladne – a nic! Je známo, že špatná nálada, stres, či smutek dokážou imunitu značně oslabit. Člověk je pak náchylnější ke různým nemocem. Pokud se budete vyhýbat zbytečnému stresu a zbytečným negativním podnětem, zlepšíte si kvalitu života a následně i zdraví.

Nechci tím tvrdit, že máte žít zcela bez stresu – to se nedá. Stres je nezbytný, ba dokonce nutný – při práci, při sportu. Ale vyhýbejte se zbytečnému stresu. Lidem, kteří otravují a vysávají energii. Televizi, která počínaje zprávami a nekončícího reality show pumpuje do diváků negativní emoce a vztek. Tam kde to je možné, obklopujte se raději příjemnými podněty a lidmi. Jménem zdraví :-) Nenechte se vtahovat do problémů, které se vás netýkají. Pozor na vztek a soustavně jen negativní informace šířících politiků, kteří vás rádi zatáhnou do pocitů nenávisti.

Člověk, který neplýtvá energií na zbytečné problémy jiných lidí má větší šanci být zdravý a cítit se více v pohodě.

O něco méně známé je však i opačné propojení – imunita může modelovat naši náladu. Je to logické – zdravý člověk nemá problémy se svým tělem, má plno elánu a dobrou náladu. Právě proto se vyplatí využít všechny možnosti, jak si imunitu posílit. Lepší imunita zlepší i celkový pocit spokojenosti. Právě probiotika mají schopnost příznivě ovlivnit imunitu. Proto se vyplatí vytvářet si v těle ideální podmínky pro probiotika. Jíst dostatek vlákniny, často pít různé zakysanka, kefíry a jogurty. V období stresu, či v chladném počasí preventivně užívat probiotika. Probiotika totiž nekolonizují střevo trvale, pouze na několik dní. Chcete-li mít jistotu, že jste v pořádku, je lepší nespoléhat se na náhodu, či na tvrzení výrobců jogurtů – ty by sice měly dodávat přiměřenou dávku probiotik, ale nemusí splnit všechny normy, zejména pokud je par dnů skladujete …

Proč je třeba „uměle“ dodávat probiotika?

Možná si kladete otázku, proč se najednou tolik mluví o probioticích – vždyť před nedávným časem o nich nikdo ani nepípne. Není to jen nějaká módní vlna? Proč najednou třeba jíst probiotika?

V posledních letech se začalo objevovat stále více studií o příznivém účinku probiotik. Zajímavé jsou zejména ty, které poukazují na vztah probiotik a alergie.

Lidstvo v posledních desetiletích prudce změnilo charakter stravy. Z relativně „přirozené“ stravy přecházíme na stále „umelejšiu“. Téměř ve všech potravinách jsou přidány chemikálie. Mnoho potravin se již vůbec nedodává v „syrovém“ stavu. (Například mléko se dá koupit už jen pasterizované.) V mnoha potravinách je mnoho cukru, soli, nekvalitního tuku.

Konzumace přeslazených ,. přesolených a jinak efektně ochucených potravin vede k jejich preferování. Všimnete si to hlavně u mladých lidí a dětí – pokud mají rádi hamburgery, hranolky, kolu a čokoládu, většinou zcela odmítají „obyčejné“, přirozené potraviny, hlavně však zeleninu. To má za následek nejen obezitu (umělé potraviny mají vyšší energetickou denzitu) ale i celkové problémy se zdravím. Průmyslově zpracované potraviny jsou většinou zbaveny významné části vlákniny a často i vitamínů a minerálů – bílá mouka je toho klasickým příkladem.

Takto „umělá“ strava nedodává do organismu mnohé potřebné látky. Následky se neprojeví hned, ale za mnoho let. Projevem toho jsou však velmi pravděpodobně právě „civilizační“ choroby. Alergie, infarkty, častější výskyt rakoviny v posledních letech signalizuje, že něco není v pořádku. Je to právě strava, která se podstatnou měrou podepisuje na našem zdraví – či nemoci …

Je jisté, že mizerná strava nelze kompenzovat jen polykáním pilulek s probiotiky. No praxe ukazuje, že tímto způsobem je možné dosáhnout alespoň zlepšení stavu. Byla by škoda nevyužít takovou možnost.

Nespoléhejte se však pouze na jogurty – nemusí být vždy dostatečně kvalitní. (Hlavně ty levné …) Pokud požadujete od probiotik účinek, užívejte je denně ve formě suplementů (výživových doplňků) a zároveň jim vytvořte optimální prostředí – jezte půl kila zeleniny denně. Probiotika mohou „fungovat“ pouze pokud jíte dostatek vlákniny – denně alespoň 30 gramů.

Co pocítíte, pokud budete užívat probiotika

Nic. Alespoň většinou.

Může se stát, že jste měli průjem nebo zácpu, pak se po několika dnech stav významně zlepší – pak účinky probiotik nepřímo uvidíte.

Občas se může stát, že užívání probiotik povede k dočasnému zvýšení meteorismu, čili pár dní budete mít větry. To se však za několik dní postupně ztratí.

Pokud vám však probiotika zlepší zdraví, nepocítíte to přímo. Možná na podzim díky nim neonemocníte – ale to se nedozvíte. Je to už tak – úspěšná prevence se zdá být velmi drahá.

Probiotika – jaký mají význam

Probiotické kultury způsobují svou činností snížení pH ve střevě. Tím vytvoří prostředí, ve kterém se mnohým patogenním organismům špatně daří a nemohou se rozmnožovat.

Jak probiotika působí na zdraví?

Probiotika ovlivňují střevní mikroflóru. Žijí v našich střevech přichycené na jejich sliznici. Tím, že žijí, mění zároveň stav v našich střevech. Zvyšují kyselost prostředí ve střevě, čímž vytvářejí prostředí, ve kterém se „nelíbí“ některým patogenům. Probiotické kultury tedy vytvářejí přirozenou cestou antibakteriální látky. Tím likvidují různé škodlivé bakterie, například hnilobné.

Kromě toho probiotika dokážou svou činností ovlivnit imunitní systém.

Probiotika snižují cholesterol

I když se to na první pohled zdá neuvěřitelné, cholesterol se dá regulovat kromě zdravé stravy a životosprávy i tím, že budete užívat probiotika. Pokud jíte jídla, která obsahují cholesterol, probiotika nedovolí, aby se tak snadno vstřebával. Nepočítejte samozřejmě s tím, že můžete jíst potraviny s vysokým obsahem cholesterolu a zajídat jejich probiotiky. No jsou velkým spojencem, pokud se stravujete racionálně.

Probiotika a laktózová intolerance

Poměrně častým problémem u některých lidí je takzvaná intolerance laktózy, čili nesnášenlivost mléčných výrobků. Projevuje se jako alergie na mléko, nejčastěji zažívacími potížemi a průjmy. Užíváním probiotik obsahujících Lactobacillus acidophilus LA-5 může nastat velké zlepšení, u některých lidí mohou dokonce zcela vymizet příznaky nesnášenlivosti laktózy. Probiotika Lactobacillus acidophilus LA-5 totiž zlepšují trávení laktózy.

Probiotika a hubnutí

Hubnutí je vždy vážný a hluboký zásah do fungování organismu. Pokud má člověk hubnout, na začátku bude vždy stát nedostatek potravy. A nedostatek potravy je pro organismus vždy zátěž. Oslabuje hlavně imunitní systém. Proto je velmi rozumné, pokud do své diety zapojíte vše, co může imunitě prospívat. Právě proto byste měli denně jíst alespoň jeden jogurt a pro jistotu ho doplňujte i některými probiotiky v tabletách. Samozřejmě denně půl kila zeleniny a jeden kus ovoce. Tím uděláte maximum, co se dá pro udržení zdraví, během redukční diety.

Probiotika a problémy vyprazdňování

Zácpa, či průjem. To jsou časté důsledky hubnutí. Je nerozumné řešit jejich hned agresivní – léky. Velmi často se problémy tohoto druhu dají rychle vyřešit právě tím, že si nasadíte probiotika. Probiotika jsou výhodnějším řešením proto, že řeší příčiny problému.

Při hubnutí je hlavně na začátku velmi častým jevem právě zácpa. Hlavně ti, co hubnout začínají ještě nemají vyladěný optimální jídelníček. Přijímají málo jídla a vody, často i málo vlákniny z přirozené stravy. Zbývá z toho málo zbytků, které se ve střevě pomalu hromadí. Začátečníci v hubnutí často pijí příliš málo tekutin. Takový člověk jde na stolici jen jednou za dva – tři dny a pak jsou to opravdu těžké chvíle. Právě tomu můžete účinně předejít, pokud do svého jídelníčku denně zakomponujete

  • zeleninu – asi půl kila
  • ovoce – jeden kus
  • ovesné vločky nebo mleté lněná semínka – asi 30 gramů
  • jogurt, kefír, nebo jiný kyselo-mléčný výrobek
  • probiotikum v tabletách (Probio-fix, Nutrolin B, nebo podobné)

Nestačí totiž jíst samotné probiotika.

Probiotika a meteorismus

Velmi častým průvodním jevem redukčních diet a změn ve stravování bývá i meteorismus. Slušně řečeno jsou to větry, lidově řečeno je to prdění. Ano, pokud do své stravy najednou „z ničeho nic“ zařadíte zeleninu, čočku a některé jiné jídla, často to má ten efekt, že vás začne nadmout. Tento jev je společensky nepříjemný.

Probiotika mohou tento problém účinně odstranit. Nesmíte se však leknout – někdy je pár dní po nasazení probiotik efekt opačný. Vydržte to, probiotikům může chvíli trvat, než ve střevech nastolí pořádek. Po jejich delším užívání však problémy v tomto směru zpravidla zcela zaniknou.

Probiotika chrání před rakovinou

Konkrétně před vznikem karcinomu střev. Dosahují to právě tím, že potlačují růst nežádoucích, hnilobných bakterií. Ve střevě je pak mnohem méně rakovinotvorných látek a některé dokáží probiotika likvidovat dříve, než by napáchaly mnoho škod. Kromě toho mohou snížit riziko rakoviny žaludku u lidí, kteří trpí infekcí Helicobacter pylori.

Probiotika a Helicobacter

Někteří lidé trpí problémem zažívání – gastritidy a žaludeční vředy mohou být způsobeny infekcí Helicobacter pylori. Může vést ke žaludečním vředům a časem až ke rakovině žaludku. Probiotika sice nedokáží odstranit samotný patogen, ale dokážou potlačit růst patogenů Helicobacter pylori a potlačovali i zánět žaludku. Probiotika dokonce značně zlepšují i celkový stav pacientů, protože zmírňují vedlejší následky léčby – které jsou jinak velmi nepříjemné – zvracení, průjem, zácpa, kovová chuť v ústech …

Probiotika a dlouhověkost

Zlepšení zdraví a imunity jsou faktory, které nejen, že příznivě ovlivňují kvalitu života, ale i jeho délku. To je, myslím, tak jasné, že to dál ani netřeba rozebírat.

Nevěřte reklamě – říká pravdu, ale ne celou

Probiotika jsou účinnou formou pomoci zdraví. No nato, aby mohli úspěšně vykonávat svou roli, nutně potřebují vlákninu. A právě v tom je reklama rafinovaně neúplná. Firmy vám sice tvrdí, jak úžasně vám pomohou jejich jogurty, ale neřeknou, že to bude fungovat pouze v případě, že máte v střevech i vlákninu. A to se dá dosáhnout právě tak, že budete pravidelně jíst zeleninu a ovoce. Rovněž velmi dobrým zdrojem (nejen) vlákniny jsou ovesné vločky, lněná semínka, ořechy, celozrnný chléb. Právě proto vám doporučuji při redukční dietě razantně zvýšit množství snědené vlákniny. Čím pestřejší, tím lépe. Pokud pak přidáte probiotika, nebudete znát problémy se stolicí.

A naopak – pokud máte mizernou stravu typu fast-food, bílé pečivo, málo ovoce a zeleniny a jako „pitný režim“ se používá kokakola, žádné probiotika vám ke zdraví nepomohou. Probiotika vás neochrání, pokud máte nesmyslný jídelníček …

No a plus pohyb

Vím, mnozí, co máme s nadbytečnými kily osobní spor se neradi hýbeme. Pokud se však dokážete překonat, pravidelné cvičení vám velmi prospěje. Ani ne tak docela přímo, jako „vypékací tuku“, spíše než posílení zdraví a celkové kondice.

Závěr

Doporučuji po celé období redukce hmotnosti systematicky užívat probiotika a podpořit jejich činnost racionální stravou a pokud to co jen trochu dokážete, tak pohybem.

Pridajte komentár: