Tymiánová bageta s pestem
Toto jídlo je vhodné na výlety. Pokud ho připravíte podle tohoto návodu, pak to bude o něco větší porce, než by bylo ideální při hubnutí. Pokud si ji ale vezmete na túru, je to v pořádku. Na výletě minete dost energie a tak i doplnit třeba víc, než kdybyste jen seděli doma.
Ideální by bylo sáhnout po celozrnné bagetě. Taková věcička se ale dost těžko shání. Někdy objevíte grahamové bagety. Jindy smůla a pak se musíme spokojit třeba s nesmyslně předraženým olivovým kořenem z hypermarketu.
Začněte tím, že bagety rozkrojíte na poloviny. Na záběrech jsem dělal porci pro tři osoby.
Rozložte je tak, aby se vám dobře natírali.
Úvodem je polijte dýňovým olejem. Ano, správně tušíte, že toto jídlo bude tučnější, než normálně. A pokud budete mít smůlu a koupíte méně chutný olej, tak je lepší dát olivový. Test je jednoduchý. Chlípný si malé množství oleje. Musí mít lahodnou a příjemnou chuť. Tmavou barvu, je hustý. Pokud to máte takto, je to dobrý olej.
Bohužel s dýňovým olejem je stále problém. Některé jsou ředěné, některé mají podivnou chuť. V Spare dostat velmi povedený už léta, bohužel u nás Spar zatím není. Takže Rakousko, nebo internetový prodej. Nebo hledejte alternativu u nás.
Můžete poprášit sušeným česnekem Kotányi, má výbornou chuť i vůni. Vhodnější by samozřejmě bylo použít skutečný česnek buď nakrájený na malé kousky, nebo prolisovaný.
Na to dejte lžičku pesta Genovese od firmy Barilla. Zkusil jsem už dost různých výrobců, toto je dlouhodobě zdařilé.
Nyní pesto, olej a česnek za pomoci jednoho až dvou prstů rozetřete na bagety tak, aby vznikl pravidelný nátěr.
Můžete posypat sýrem grana padano, nebo parmezán. Stačí jen každou druhou bagetku, protože když je budete zaklápět tak by se vám to i tak sesypalo.
V misce na tření rozetřete pepř, více je lépe. K tomu i něco tymiánu. I zde platí totéž co u česneku: čerstvý tymián je lepší než sušený.
Toto koření nasypte jemně na všechny bagety. Já dávám i řádnou dávku chili papriček, ale jen do své porce. Ne každý má rád čipoš Paprikosi. Pokud ale máte štipľaviny rádi, tak je můžete přidat opravdu hojnost!
Nyní bagety zaklapněte a váš recept je téměř úplný.
- Pokud je budete podávat doma, tak je před podáváním můžete na dvě-tři minuty položit na horkou pánev a zakrýt. Ohřejí se a chuť to jen zvýrazní.
- V případě, že jedete na výlet jejich zatižte deskou, na níž se původně dělali. Na desku položte pár knih. Z baget se tlakem udělají trochu placatější útvary. Cílem je, aby se vám v rupsaku nerozlepily. K tomu tedy třeba při balení myslet.
Tyto bagety si dělávám rád. Je to jedno z mála jídel, které pokud dáte ochutnat někomu, kdo je zvyklý na méně zdravou stravu, budou mu chutnat!
Vím, namítnete asi, že cena. Že bageta (olivový kořen) na obrázku jen pečivo stojí přes eura a půl. S ingrediencemi se přes dvě eura za porcí přehoupnete dříve, než začnete uvažovat o zelenině. A pokud máte k jídlu přibalit i nějakou tu salátovou okurku, tak na nějakou „blbou bagetu“; můžete kalkulovat pomalu s trojeurovým rozpočtem.
Ale pokud se vám to zdá hodně, tak mám pro vás tento návrh.
- Udělejte si je jen jednou a vezměte do přírody. Tam ochutnejte.
- Pak si udělejte průzkum, zda se v terénu víte tak sytě, chutně a srovnatelně zdravě najíst pod tři eura.
- Pak se můžete dále zamýšlet nad rozpočtem.
Tyto bagety jsou vynikající syté a chuťově efektní jídlo. Jedna vám postačí jako oběd, přičemž další jídlo může být až večera. Uvidíte, že budete mít chuťový zážitek, na jaký se nezapomíná!